≫ 

Termalni izvori i lekovito blato imaju čudesno dejstvo: Ljudi traže i pronalaze spas u Banji Vrujci

Turisti koji dođu u ovu oazu mira i prirodne lepote mogu uživati brojnim drugim mogućnostima

  • 0

Na obroncima Divčibara i Suvobora priroda nije štedela na izdašnosti lekovitih izvora. Za sada najbolje iskorišćen u lekovite svrhe svakako je onaj u Banji Vrujci, za čiju delotvornost se vezuju čak i brojne legende.

Prema predanjima koja su se prenosila sa kolena na koleno, kada je ovim prostorima prolazio junak Milan Toplica, ostavio je svog iznemoglog konja baš u tom kraju, jer nije mogao dalje.

Životinja je, kako su ispričali stari, ostala da leži u blatu, ali nakon određenog vremena konj je sustigao Milana Toplicu koji je nastavio dalje, jer je pio lekovitu vodu sa izvora i valjao se u blatu za koje se isto smatra da je čudotvorno.

- Ono što banju Vrujci definitivno izdvaja od ostalih jeste da je najbliža Beogradu i da je poznata po svojim termomineralnim izvorima i blatu. To lekovito blato potpomaže lečenju reumatskih oboljenja, ali nadaleko se čulo i da banja leči od drugih oboljenja kao što su nervne, ginekološke i razna druga bolesti - izjavila je za RINU Bojana Glišić v.d. direktora Turističke organizacije Mionica.

Međutim, turisti koji dođu u ovu oazu mira i prirodne lepote mogu uživati brojnim drugim mogućnostima.

Banja Vrujci Foto: Rina

U samoj banji se nalaze se privatni i hotelski smeštaj, restoran i rehabilitacioni centar. Najveći broj smeštajnih kapaciteta opštine Mionica, tačnije 98 odsto smešten je upravo ovde.

- U okviru ova dva kompleksa nalazi sa akva park se sa lekovitim blatom koji je dostupan posetiocima, a svima onima kojima je to potrebno na raspolaganju je i stručno osoblje koje edukuje posetioce kako se ono koristi na pravi način ali i s obzirom na to da se blato nalazi i u samom koritu reke Toplice ko dobro poznaje ovaj kraj može blato koristiti direktno iz reke - rekla je Glišić.

Tokom letnje sezone ovde se održavaju razne manifestacije koje privlače ogroman broj posetilaca, ali isto tako i brojni izleti koji turistima upotpunjavaju sam boravak u Banji Vrujci. Ko god poseti ovaj kraj nezaobilazna ruta je rodna kuća Živojina Mišića, Ribnička pećina, Muzej kamena i Kuća čaja.

Video: Destinacija koju morate posetiti: Banja Saturnija u samom srcu Toskane krije legendarnu priču

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA