≫ 

Milan nudi besplatan odmor na Tari tokom leta: Važno je da ispunite ove uslove

U obnovljenom planinarskom domu na Tari, porodica Miletić boravi dok je u Srbiji. Upravo tu i pozivaju sve čija su deca uzrasta do 7 godina da im se pridruže, potpuno besplatno, uz maksimalno uvažavanje i poštovanje jasno utvrđenih pravila

  • 13
Foto: Milan Miletić/Ustupljena fotografija

Često možemo čuti, naročito od starijih, konstataciju da je u njihovo vreme sve bilo lepše i bolje. Da su današnja deca ovakva ili onakva, da je vreme lošije i slično. Neko je sa time saglasan, nekom smetaju takve konstatacije.

Ali bez obzira na sve, svako se trudi da decu gaji onako kako misli da je dobro. Da li će se to dopasti svima ili ne, nije na roditeljima da razmišljaju. Njima pripada vrlo važna uloga - da omoguće svom detetu bezbrižno detinjstvo i izvedu ga na pravi put, što bi rekli naši stari, bez obzira na to kakvo je vreme u kome ta deca žive.

Planinarski dom na Tari

Pre 13 godina je Beograđanin, Milan Miletić otišao iz svoje zemlje. Radio je za velike kompanije u oblasti sportske industrije, a onda je sa suprugom odlučio da nešto u životu promeni na bolje.

- Rešili smo da dve-tri godine odmorimo i da probamo da sprovedemo neke lepe socijalne projekte, pa ćemo onda odlučiti da li ćemo opet put pod noge ili ćemo ostati ovde. Zato smo pre dve godine uzeli u zakup na 20 godina veliki, ali stari i razvaljeni planinarski dom na Tari, Predov krst – kaže Milan Miletić za Telegraf.

U današnje vreme zvuči kao vrlo zanimljiva inicijativa, tim pre što su uspeli da taj planinarski dom u međuvremenu i restauriraju. Reč je o prostoru od 500 kvadrata, u kome postoji 15 soba, sa 29 kreveta i 10 kupatila.

Ideja zlata vredna

Kada sa porodicom dođe u Srbiju, Milan sa porodicom vreme provodi upravo na tom mestu. Želeći da svu tu lepotu podele i sa drugima, oni na delu pokazuju gostoljubivost, tradicionalno svojstvenu našem narodu.

- Pored toga što tu provodimo vreme kada dođemo u Srbiju, mi tu primamo i goste, koji hoće da žive sa nama neko vreme. Od njih očekujemo samo dobru volju i poštovanje kućnog reda koji smo definisali. Uz međusobno uvažavanje, koje se podrazumeva, nije dozvoljena zloupotreba alkohola ni pušenje, a na spavanje odlazimo svi pre 22h, kako bismo bili orni za sve lepe aktivnosti i trenutke koji nas očekuju tokom narednog dana – objašnjava naš sagovornik.

Deca su posebno oduševljena

U eri kada mnogi mališani imaju priliku da odrastaju uz mobilni telefon ili računar, pravo je čudo da postoje deca koja imaju tu privilegiju da odrastaju slobodni od savremene tehnologije.

Milanov sin na sve to reaguje odlično, iako nam priznaje da je u početku mislio da će mu biti dosadno, ali da se brzo ispostavilo da nije imao razloga za brigu:

- Deci se u prirodi budi instinkt za improvizaciju, preživljavanje, kreativnost, saradnju, snalaženje. Aktiviraju se sve one sposobnosti koje im veliki grad i način života u njemu oduzima.

Posebno je zanimljivo to što u mnogim aktivnostima učestvuju i roditelji i deca, čime se između ostalog, jača i duh zajedništva.

- Mi zajedno pravimo kućice na drvetu, sadimo drveće, “lovimo” zmije, pravimo nove potočiće, penjemo se po drveću i stenama. Iako sa u početku mislio da će mom sinu biti dosadno, brzo sam shvatio da nije tako. On je ovde mnogo radosniji nego u gradu. Ovde nema buke i jurnjave, a vazduh i voda su kristalno čisti – napominje Milan.

Svi dobronamerni ljudi su pozvani

Osnovni cilj koji je porodica Miletić imala kada je zakupila ruinirani planinarski dom na Tari, bio je da se posveti socijalnim projektima, koji će biti organizovani u pozitivnoj atmosferi, sa ciljem da edukuju zainteresovane.

- Dva puta u toku godine besplatno primamo goste na vikende, kako bismo svi zajedno sakupljali đubre po Tari. Jedanput godišnje primamo besplatno samohrane roditelje sa decom. Zajedno sadimo drveće i radimo svašta lepo i korisno. Čini mi se da sam došao do tog perioda u životu kada hoću više da dam nego da uzmem i mislim da svi imamo mogućnosti za takve ideje, samo je pitanje dobre volje da ih sprovedemo u delo.

Svako čije dete je uzrasta do 7 godina, ko želi da upozna Milana i njegovu porodicu, te da uživa besplatno u lepotama Tare, uz poštovanje kućnog reda koji važi i planinarskom domu Predov Krst, to može da učini u periodu od 18. juna do 30. avgusta.

Zainteresovani Milana mogu direktno kontaktirati preko ličnog Facebook profila ili preko stranice planinarskog doma Tarweek na Facebooku ili Instagramu.

Video: Srpsko selo u kome se vidi budućnost i prošlost samo ne nosite kompas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vaske

    3. jun 2021 | 20:38

    Previse pravila za odmor. Hvala, ali neka...

  • ShomiBJ

    3. jun 2021 | 20:36

    Nema pusenja, nema alkohola, vrvt ne sme ni rostilj da se napravi I onda lepo na spavanje I 21h.. Pa ja na ovo ne bih pristao ni da mi plati neko.. Treba postovati kucni red I ostalo al ovo kao da si u vojsku otisao..

  • Nišlija

    3. jun 2021 | 19:42

    Sve je to lepo, hvala ti batke ali bez mene.....man'se tih "pravila", dovoljno ih ima u svakodnevnici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA