• 4

Grad na Begeju poznat po bogatoj arhitekturi: U zrenjaninskoj crkvi postoji kopija Leonardove freske

Nekadašnji Petrovrad se može pohvaliti odlično očuvanim starim gradskim jezgrom

  • 4
Zrenjanin, Vojvodina

Zrenjanin / Foto: Shutterstock

Prvo nazivan Bečkerek, pa Veliki Bečkerek, današnji Zrenjanin je mnogima u sećanju ostao i kao Petrovgrad. U njemu danas živi nešto više od 76.000 ljudi različitih vera i nacija.

Mirni banatski grad, Zrenjanin se nalazi na trećem mestu po veličini na području cele Vojvodine.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели I ❤️ ZRENJANIN (@ilovezrenjanin)

Iako je nadaleko poznat po tradicionalnoj manifestaciji „Dani piva“, njegovo bogato arhitektonsko nasleđe i prilično dobro očuvano staro gradsko jezgro su ipak ono što mnogo više privlači pažnju posetilaca.

Grad na tri ostrva Begeja

Još iz prve polovine 14. veka datira prvo pominjanje tadašnjeg Bečkereka, sela podignutog na Begeju. Tačnije na tri rečna ostrva.

Sledeće pominjanje je u darovnici Žigmunda Luksemburškog, ugarskog kralja, koji je na početku 15. veka Bečkerek poklonio despotu Stefanu Lazareviću.

U drugoj polovini 18. veka se već pominje kao Veliki Bečkerek. Mesto je postalo izuzetno značajno u trgovačkom smislu. U jednom od zrenjaninskih naselja, Aradcu su pronađeni ostaci nekropole, za koju je utvrđeno da potiče još iz vremena Velike seobe naroda.

Nekoliko velikih požara je zadesilo naselje tokom 19. veka, što je ostavilo značajan trag i na istoriju grada.

Značajniji razvoj u privrednom smislu Zrenjanin doživljava nakon završetka Drugog svetskog rata.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели I ❤️ ZRENJANIN (@ilovezrenjanin)

Zrenjanin danas

U gradu na Begeju skoro svaka zgrada ima svoju istoriju i ne bi trebalo zaobići nijednu od njih, ukoliko želite da dobro upoznate nekadašnji Petrovgrad.

Na centralnom Trgu slobode nalazi se Županijska palata, koja je delo ruku Josifa Fišera. Ranije Gradska kuća, danas se smatra jednim od najprepoznatljivijih simbola Zrenjanina.

U blizini je i i katolička crkva pod zaštitom Svetog Jovana Nepomuka, sagrađena u drugoj polovini 19. veka. pored toga što je prepoznatljiva po tornju sa satom, zrenjaninska katolička crkva je poznata i još po nečemu. Na svodovima crkve se nalaze brojne scene iz Novog zaveta, kao i kopija kompozicije „Tajna večera“, Leonarda da Vinčija.

Pešačka zona je u Ulici Kralja Aleksandra. Osim brojnih kafića sa lepo uređenim baštama, tu se nalaze i butici i prodavnice različite robe.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели I ❤️ ZRENJANIN (@ilovezrenjanin)

Mnogim turistima je jedna od najzanimljivijih građevina u Zrenjaninu ona, poznata pod nazivom „Šeherezada“. Nalazi se u centru grada i prepoznatljiva je po šarenoj fasadi i arabeskama. Sagradio ju je meštanin Teodosije Tuner, koji se bavio kamenorezačkim zanatom.

Osim katoličke, u Zrenjaninu se nalazi i pravoslavna, Uspenska crkva, ali i Reformatorska i Pijaristička crkva, koja je u sklopu zgrade Zrenjaninske gimnazije.

U blizini Zrenjanina nalazi se banja Rusanda, kao i Ečka i Specijalni rezervat prirode Stari Begej-Carska bara.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ratibor

    U okolini gradske kuce postoji seat lokacija gde nesmete I nemozete proci jer van preti opasnost as krovovo.

  • Istina

    Nije Katolička crkva, mego katedrala. A grad se zvao Petrovgrad, svega 9 godina.

  • mama

    Gimnazija nekad bila pravoslavna crkrkva....kakav apsurd. Grad pun kontrasta i apsurda bila u toj katolickoj crkvi nista posebno. Ruska crkva je posebna u Zrenjaninu jer nekad bjese zatvor i postoje katakombe ispod nje...veoma zanimljiva mala crkva...Ispred crkve nekad bila pijaca sad kafic. Pijacu Tito namjestio da se psuje pred crkvom a sad kafic da se siri nemoral cjelu noc pred svetinjom. Opstina lijepa zgrada samostara ne renovirana Knezevic uzeo lovu sebi i postao ministar. Dosta ima sirotinje u gradu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima