≫ 

Vidovdanski noćni uspon na Rtanj ne može se opisati rečima: To je avantura koju treba doživeti

Sanja Stevanović imala je prilike da uživa u lepoti rađanja novog dana na planini Rtanj

  • 3
Rtanj, Srbija Foto: Sanja Stevanović/ustupljena fotografija

Planina po mnogo čemu specifična, Rtanj privlači pažnju mnogih planinara, ali i entuzijasta. Najviši vrh Rtnja, Šiljak, nalazi se na 1.565 metara nadmorske visine.

Piramidalni oblik ove planine, koja pripada lancu karpatskih planina, posebno je interesantan. Upravo on je i zaslužan za mnoge priče koje se vezuju za planinu, udaljenu oko 200 kilometara od Beograda.

Uspon na Rtanj

Iz godine u godinu povećava se broj planinara, ali i ljubitelja prirode, avanturista i entuzijasta, koji žele da dođu do vrha Rtnja i uživaju u lepoti ove planine. Posebno je atraktivan noćni uspon na Rtanj. Tradicionalno, Vidovdanski uspon na Rtanj održan je po 20. put.

Ove godine se i Sanja Stevanović iz Kraljeva sa dve drugarice i drugom, nekako spontano odlučila da krene u pohode ovoj planini. I to baš u toku noći.

Pored toga što je ponosna mama dvoje dece, ona je i pravi avanturista. Ljubitelj raftinga i paraglajdinga, Sanja voli da putuje i savladava izazove planinarenja, otkrivajući nove predele i upoznajući nove ljude.

- Na ideju za odlazak na noćni uspon na Rtanj, došli smo spontano - kaže Sanja za Telegraf.

- Dve drugarice, drug i ja smo želeli da probamo nešto novo. Nismo mi ozbiljni planinari i nemamo mnogo slobodnog vremena, a ni novca za neke ekspedicije. Ali eto, koliko se može, priuštimo sebi mogućnost da zaista uživamo, kao ovoga puta.

Jednom kada su rešili, nije postojao strah od neuspeha. Imali su duže etape uspona, pa odmora, pa uživanja u pogledu i lepoti Rtnja i okoline.

- Osećaj je fantastičan na svakom vrhu. Ali čekati svitanje na Rtnju je baš posebno. Osećali smo uzbuđenje, čekajući novi dan, novo rađanje sunca. Teško je rečima opisati osećaj da se novi dan budi baš pred vašim očima i to zaista treba doživeti – pokušala je Sanja da nam opiše ono što se rečima baš ne da tako lako opisati.

Priznala nam je da tih 8 kilometara do uspona na vrh Rtnja vredi baš svakog koraka. Mada kaže i da staza nije baš lagana, te da na njoj ima dosta drveća i kamenja.

Ipak, uz dobro društvo, lampe i trud, stigli su do vrha. Naravno, volja i želja su u svemu tome imale primarnu ulogu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran iz Brusa

    28. jun 2021 | 22:27

    Drago mi je da si ovo videla s obzirom kako kazes nisi planinar.Igrom slucaja i ja sam bio sa grupom svojih planinara iz Brusa i mogu da potvrdim tvoje reci.Jeste naporno ali je vredelo izaci i videti,ujedno ti preporucujem da izadjes na Rtanj kada je bozicni uspon,jer i tada je prelepo.Pozdrav. .

  • GOXY

    28. jun 2021 | 22:46

    BRAVO,SVAKA ČAST SRBENDE MOJE !!!

  • Zajdi

    29. jun 2021 | 07:06

    Eto vidis i ja sam bio,zamalo dusu da ostavim penjuci se na gore,a za na dole i da ne pricam😎

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA