Kako do vaučera od 5.000 za letovanje u Srbiji? Potrebno je da ispunite ove uslove

Svi koji spadaju u navedene kategorije, od danas mogu da se prijave za dobijanje subvencionisanih vaučera od 5.000 dinara za smeštaj u ugostiteljskim objektima

  • 1
SRBIJA DUNAV TURIZAM Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sa ciljem podsticanja domaćeg turizma, a zbog velikog interesovanja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedilo je dodatnih 30.000 besplatnih vaučera od 5.000 dinara za sve građane Republike Srbije, koji žele da odmor provedu u svojoj zemlji.

Ko može dobiti besplatni vaučer?

Ono što mnoge zanima jeste kako do vaučera od 5.000 za letovanje u Srbiji.

Da biste mogli i vi da dobijete tu mogućnost potrebno je da budete ili korisnik prava na penziju ili da ste u statusu nezaposlenog lica i da ste prijavljeni na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

Korisnik vaučera može biti i drugo lice na evidenciji pomenute službe, kao što je na primer korisnik posebne novčane naknade i privremene naknade ili neko ko ima status studenta.

Osim njih, za dobijanje besplatnih vaučera se mogu prijaviti i korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, a koji pomenuto pravo ostvaruju prema slovu zakona koji se tiče i socijalne zaštite i penzijskog i invalidskog osiguranja.

Ukoliko ste u radnom odnosu, a vaša primanja nisu viša od 70.000 dinara na mesečnom nivou ili ste svrstani u kategoriju ratnih vojnih invalida i civilnih invalida rata, te vaša mesečna primanja takođe ne prelaze sumu od 70.000 dinara, imate pravo da se prijavite za dobijanje ovih vaučera.

Svi koji su korisnici prava na naknadu porodičnu invalidninu po palom borcu, odnosno koji su nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, a koji su se izjasnili da se isključivo bave poljoprivredom, te su i upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa odredbama trenutno aktuelnog Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, takođe imaju pravo da se prijave.

Nije zgoreg napomenuti i to da svaki pojedinac koji se prijavi za dobijanje besplatnih vaučera za usluge smeštaja ima pravo da subvencije ostvari isključivo po jednom od navedenih osnova.

Za šta se može iskoristiti vaučer od 5.000 dinara?

Osnov jesu usluge smeštaja u odabranim ugostiteljskim objektima.

Međutim, da bi korisnik stekao to pravo, to mora biti ugostiteljski objekat koji se nalazi izvan opštine i grada, odnosno mesta u kome je pojedinac prijavljen, to jest u kome se nalazi njegovo prebivalište.

Isto to se odnosi na studente, ali se u tom slučaju ograničenje je vezano za mesto studiranja.

Šta je još potrebno da znate?

Ukupna vrednost vaučera je 5.000 dinara i korisnici moraju ispoštovati pravilo o rezervaciji najmanje pet noći u izabranom smeštajnom objektu, te vaučer moraju koristiti lično.

Obaveza je svakog pružaova usluga da korisniku izda i fiskalni isečak za usluge koje je pružio, u skladu sa slovom aktuelnog Zakona o fiskalnim kasama.

Prijavljivanje za vaučere počinje danas, 6. jula, a vaučeri se mogu iskoristiti zaključno sa 20. novembrom 2021. godine.

U slučaju da je vrednost usluge smeštaja u izabranom ugostiteljskom objektu viša od vrednosti vaučera, obaveza je korisnika da doplati razliku u iznosu.

Kako se prijaviti za besplatne vaučere?

Prijava se podnosi na šalterima JP „Pošte Srbije“, uz uslov da to bude najkasnije 30 dana pre početka određenog aranžmana. Tačnije, od datuma prijavljivanja do datuma početka korišćenja vaučera mora da protekne period od 30 dana najmanje.

Vrlo je važno da na licu mesta, odnosno prilikom preuzimanja vaučera, svaki prijavljeni korisnik proveri tačnost navedenih podataka, budući da se naknadne reklamacije ne uvažavaju.

Osim osnovnih podataka o korisniku, na preuzetom vaučeru će biti naveden i naziv ugostiteljskog objekta, u kome on može da koristi vaučer jedino.

Na zvaničnom sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija je objavljena lista ugostitelja koja se blagovremeno ažurira. Takođe, na istom sajtu se nalazi i obrazac koji je porebno odštampati, popuniti i priložiti prilikom prijavljivanja.

Obaveza je svakoga ko se prijavljuje i da priloži važeći lični dokument, te potvrdu o rezervaciji u izabranom ugostiteljskom objektu.

I pored svega toga, podnosioci prijave su u obavezi da dostave dokaz o svom statusu.

Svi prijavljeni, koji budu ostvarili pravo na besplatan vaučer će na navedenu adresu dobiti odštampani vaučer od strane nadležnog ministarstva i to preko JP „Pošte Srbije“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA