Magnet za avanturiste i rekreativce: Ljubovija je pravi biser zapadne Srbije

Ljubovija je dobila ime po begu Ljuboviću, koji je u vreme društvenog i ekonomskog uspona, sagradio kulu iznad polja Drabića

  • 1
Ljubovija Foto: Arhiva TO ljubovija

Ljubovija je opština u zapadnoj Srbiji i ima površinu od 356 km2. Stanovnici ovaj kraj zovu Azbukovica, a sebe Azbukovčanima. Najveće mesto je Ljubovija, sa oko 5.000 stanovnika, a postoji još 27 uglavnom manjih sela od kojih su najveća Crnča i Vrhpolje.

Ljubovija je dobila ime po begu Ljuboviću, koji je u vreme društvenog i ekonomskog uspona, sagradio kulu iznad polja Drabića. Oblast na kojem se Ljubovija prostire bila je naseljena u praistorijsko i antičko doba, što svedoče brojni i arheološki nalazi.

Reka Drina

Najveći prirodni potencijal ovog kraja nalazi se na nadmorskoj visini od oko 190 m na ulazu u Azbukovicu, između Ljubovije i Bajine Bašte, kod mesta Okletac i 160 m kada je napušta kod Velike reke. Široka je oko 50 - 200 m, gradi brojna ostrva – ade i teče kroz Azbukovicu u dužini od 38 km.

Rado viđeni ribolovački trofeji su mladica, lipljan, pastrmka, som, skobalj, šaran, mrena, klen… Pruža velike mogućnosti za razvoj sportsko-rekreativnog turizma. Već tradicionalna manifestacija "Drinska regata" održava se svake druge subote jula i okuplja veliki broj posetilaca, a ljubitelji splavarenja imaju priliku da uživaju u njenim čarima.

Ljubovija Foto: Arhiva TO ljubovija

Planina Bobija

Na oko 25 km od Ljubovije uzdiže se impresivna planina Bobija, sa najvišim vrhom Tornička Bobija (1272 m) i susednim vrhovima približne visine (Oštra stena, Opaljena stena, Crni vrh, Rilo, Palež, Krušik…) i jedina je u potpunosti na teritoriji Azbukovice. Celinu ove planine čini grebenski venac koji počinje iznad Gornje Ljuboviđe i pruža se ka istoku do vrha Rilo iznad Razbojišta (oko 10 km).

Planina je bogata vrlo jakim i hladnim izvorima pijaće vode na velikim nadmorskim visinama što je čini izuzetnom. Ovakvih izvora na Bobiji ima preko 100, a po čuvenju poznata je Dobra voda. Zbog raznovrsnosti reljefa, biljnog i životinjskog sveta, tereni su kao stvoreni za planinare, lovce i izletnike. U blizini planine se nalaze kanjoni reka Tribuće, Trešnjice, Sušice i Ljuboviđe. Na samoj planini nalazi se dom Srbijašume i crkva brvnara kod Dobre vode. Preporučujemo je planinarima, lovcima i svima koji žele da pobegnu od urbanog života.

Kanjon Trešnjice

Kanjon Trešnjice je prirodno dobro od izuzetnog značaja, koje je stavljeno pod zaštitu, radi očuvanja staništa populacije prirodne retkosti beloglavog supa. Jedan je od najlepših kanjona i predstavlja stanište za 17 parova orla beloglavog supa, koji je još jedino nastanjen u kanjonu Uvca. Najkrupnija je ptica grabljivica u ovom kraju i hrani se isključivo ostacima uginulih životinja, pa ga zbog izuzetne sanitarne uloge nazivamo "Carem visina i čistačem prirode".

Beloglavi sup je ugrožena vrsta kojoj preti istrebljenje i ekolozi čine sve da ih spasu od nestajanja. Ženka u toku godine položi samo jedno jaje i iz tog razloga ih je izuzetno teško zaštititi i sačuvati od nestajanja. Specifično za kanjon Trešnjice je to da svakog proleća izlazi iz Drine na prirodni mrest riba mladica, "kraljica Drine".

Ljubovija Foto: Arhiva TO ljubovija

Mačkov kamen

Nalazi se na planini Jagodnji. Bio je krvavo poprište u borbama izmedu srpske i austrougarske vojske u I sv. ratu 1914. godine. U čast palim borcima na ovom mestu je 1932. godine podignuta spomen kosturnica. U ovoj bici nastradalo je 2.000 vojnika. U znak sećanja na žrtve, svake godine u septembru mesecu se u organizaciji opština Ljubovija i Krupanj održava parastos i istorijski čas, koji okupi veliki broj građana, učesnika ratova, predstavnika državnih, vojnih i kulturnih organizacija. Svake godine se na Petrovsku nedelju održava narodni vašar, koji okuplja brojne građane susednih opština: Krupanj, Mali Zvornik, Osečina, Loznica.

Na Mačkovom kamenu postoje uslovi za zimske sportove – skijanje. Uređena ski staza i mini žičara pružaju mogućnost uživanja u lepotama zime.

Rimski most

Nalazi se na reci Ljuboviđi. Potiče još iz rimskog perioda, a sadašnji izgled je dobio u tursko vreme. Rimski most, poznatiji kao "Latinska ćuprija", nalazi se na nekadašnjem karavanskom putu prema Valjevu, gde u netaknutoj prirodi i čistoj Ljuboviđi možete pecati, šetati, sakupljati lekovito bilje.

Uspešno odoleva zubu vremena i ponosno stoji nad čistom, planinskom rekom, dok ga kao biser sa okolnih strana čuvaju oštre stene i planine.

Rekreativni turizam

Ljubitelјi raftinga, splavarenja mogu uživati u plovnim potencijalima reke Drine.

Drina kao najveći prirodni potencijal ovog kraja teče kroz Azbukovicu u dužini od 38 km. Pruža velike mogućnosti za razvoj rekreativno - plovnog turizma.

Organizovanjem rafting regata i spustova čamcima niz poluplaninsku Drinu, lјubitelјi splavarenja će poneti nezaboravne utiske.

Ljubovija Foto: Arhiva TO ljubovija

Planinarenje

Planinarima se pruža mogućnost da markiranim planinarskim stazama upoznaju divne predele Azbukovice.

Nedaleko od Ljubovije nalazi se planina Bobija, čiji je najviši vrh Tornička Bobija (1272m). Zbog predivnih terena, bogatstva bilјnog i životinjskog sveta, mnogobrojnih izvora hladne i pitke vode, preporučujemo je planinarima, lovcima i svima koji žele da pobegnu od urbanog života. Planina je neverovatno lepo i primereno uređena, a da pri tom nije narušena prirodna ravnoteža.

U blizini se nalaze kanjoni Tribuće, Sušice, Ljuboviđe i Trešnjice. Na samoj planini nalazi se dom "Srbijašume" i crkva brvnara kod Dobre vode.

Biciklizam

Ljubitelji biciklizma takođe mogu da uživaju u vožnji po zanimljivim i nepristupačnim terenima po planinama Azbukovice.

Voziti bicikl dobro je za zdravlje i za našu okolinu. Ne troši nikakav benzin, znači ne zagađuje okolinu. To je do sad najjeftinije prevozno sredstvo u službi zdravlja.

Među ljubiteljima biciklizma ima i onih koji vole da prevaljuju razdaljine samo okrećući pedale, da obilaze sela i doline sporednim putevima, spuštaju se niz planinske obronke ili da odu pedesetak kilometara od gradske vreve, legnu na livadu i mirišu cveće. Sve to, naravno, spada u ono što se naziva freebiking ili, u slobodnom prevodu, putovanje biciklom radi samog putovanja.

Paraglajding

Povoljni vetrovi i dobri klimatski uslovi dodatno pogoduju razvoju paraglajdinga kao sporta u Azbukovici.ž

Paraglajding je sport u kojem Srbija u poslednje vreme ima dosta uspeha. Zahvaljujući njemu posle pet decenija ponovo smo u vrhu Evrope, ali to je sport za koji se ne interesuju moćni sponzori. Mada je reč paraglajding prilično rogobatna, sve osim nje je lagano i lepršavo. Bar tako izgleda kad sa zemlje gledamo u one koji plove nebom iznad brda, planina i poljana sa samo dve komande u rukama.

Avanturistički turizam - kanjoning

Na području opštine Ljubovija postoje uslovi za razvoj kanjoninga. Moguće je spustiti se u kanjone Trešnjice, Tribuće, Sušice, Ljuboviđe. Organizujemo spustove u kanjone za ljubitelje avantura. Kanjoni su izuzetno živopisni, obiluju vodopadima i jezercima. Ponećete nezaboravne utiske.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA