Blederija: Smaragdni biser u Istočnoj Srbiji gde je kupanje uzbudljivije nego u bilo kom moru

Zanimljivo je da taj vodopad ne presušuje ni u toku letnjih meseci, već svojom lepotom i svežinom u najtoplijem delu godine mami kupače

  • 3

Čitava istočna Srbija ispresecana je kraškim pećinama, prerastima, otvorima, neobičnim i tajnovitim tokovima vode koja uvire i izvire. Priroda ljubomorno krije svoju mističnu lepotu, ali na pojedinim mestima ta čuda su kao od Boga dar predata i nama. Upravo takvo jedno mesto je vodopad Blederija kod Brze Palanke.

Skriven ispod planine Miroč, u delu Srbije koji je sa tri strane okružen Dunavom, nedaleko od Kladova, a bliže Brzoj Palanci, nalazi se ovo smaragdno jezero, čisto kao suza, u koje se sliva moćan vodopad visok 7 metara, ali poprilično širok i bogat vodom.

Zanimljivo je da taj vodopad ne presušuje ni u toku letnjih meseci, već svojom lepotom i svežinom u najtoplijem delu godine mami kupače.

- Voda je tako, do ramena. Nije preko glave. Hladna je, ali prija, ima možda 12 stepeni - ispričao nam je jedan od njih.

Jezera ima više, pa čak i onih skrivenijih, gde možete uz stražu da se bućnete i ako se niste setili da ponesete kupaći.

- Ovaj vodopad je veoma zanimljiv, verovatno i jedini takav u Srbiji. Podseća na neke tropske predele, a interesantno je što je bogat vodom, posebno što je okolo sve suvo. Skriven je, donedavno gotovo da niko nije znao za ovo mesto - priča nam vodič PD Orfej Aleksandar Cvetković.

Ali, korona virus doprineo je da se okrenemo Srbiji i da istražujemo njene dragocenosti. A za Blederiju su zasigurno znali stanovnici istočne Srbije, koji su na njem pronalazili spas od vrućine.

Kasnije su im se priključili i ljubitelji prirode i pešačenja, ali uverili smo se da na izletištu ima i automobila, tako da je definitivno moguće stići od Brze Palanke, verovatno kolskim putevima.

Jezero, vodopad i okolina su lepo uređeni, pristup ima betonirno stepenište kojim se lako savladava strmoglavi spust i rukohvat dizajniran tako da se maksimalno uklopi u prirodu. Jedno od onih mesta za koje ne možemko da kažemo "E, da je ovo u rukama stranaca, kako bi izgledalo"

Moguće je prepešačiti svud oko jezera, prići vodopadu sa više strana, sesti na neki kamen, deblo, uživati i posmatrati viline konjice koji ga nadleću.

I u okolini postoji mnogo prirodnih lepota. Na primer, pećine i vidikovci koji se nalaze na strmim stenama. Za njih ne zna mnogo ljudi, ali možda je i bolje tako, jer onaj ko se potrudi da nađe ove bisere, moći će da uživa u njihovim blagodetima, a taj sigurno neće uniptavati i zagađivati prirodu.

I sam boravak ispred pećine je fascinantan, jer na +35 stepeni nailazite na ostrvo hladnog vazduha, pošto on neprestano struji iz pećine. Zakoračite li u nju, doživećete pravi šok jer je temperatura oko 8-9 stepeni.

Kornjača Foto: Aleksandar Cvetković

Inače, sve vreme na putu društvo vam prave kornjače, kojih u oovm kraju ima zaista mnogo. I nisu nimalo spore, brzo umaknu u travu i ne prija im ako ih dodirujete i podižete. Pokušajte, ipak, da ih "ulovite" objektivom sa za njih "bezbedne" distance.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • penz

    10. jul 2021 | 16:06

    E pa ja sam nasao to mesti i zivim tamo u blizini. Prelepo

  • Timocanin

    10. jul 2021 | 17:02

    Lepo prirodno bogastvo ali nema turistima sta da pruzi osim kratkog kupanja ko voli avanture I par fotografija sa mesta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA