≫ 

Biser Banata krije čak 7 jezera: Idealno mesto za kraći ili duži predah u blizini prestonice Srbije

Na oko 100 kilometara od Beograda, u blizini Bele Crkve nalazi se prava oaza

  • 4
Belocrkvanska jezera - Biserna ogrlica Banata Foto: screenshot/Youtube/Arsenije putovanja

Na području Južnog Banata u Vojvodini, udaljen oko 100 kilometara od prestonice Srbije, leži grad poznat po čak sedam jezera. Baš zato se često belocrkvanska jezera nazivaju biserima Banata.

Svako jezero je lepo na svoj način

Ukoliko ste u potrazi za idealnom destinacijom za beg od gradske vreve, onda ste na pravom mestu. Pored toga što Belocrkvanska jezera možete iskoristiti za kratki, vikend predah, tu možete boraviti i duže, jer postoje smeštajni objekti u blizini.

Na području Grada jezera, kako često Belu Crkvu nazivaju, je početkom 20. veka počelo iskopavanje šljunka i njegova eksploatacija. Vremenom je to dovelo do formiranja jezera.

Od svih, urbanizovana su i osposobljena za prihvat turista četiri jezera i to Gradsko, Šljunkara, Vračevgajsko i Šaransko jezero. Na preostala tri jezera uglavnom uživaju ljubitelji ribolova, a neretko i ronioci.

Gradsko jezero

Najčeše posećivano od svih belocrkvanskih jezera je Gradsko, koje se može pohvaliti i betoniranom i šljunkovitom plažom. Oko tri metra je prosečna dubina ovog jezera.

Posetiocima je na raspolaganju kompletna infrastruktura. Osim toaleta, tu se nalaze i tuševi, a oko Gradskog jezera vodi lepo uređena pešačka, odnosno trim staza. Budući da na stazi postoji i osvetljenje, to posetioci imaju mogućnost da uživaju i u noćnoj šetnji oko ovog jezera.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Nenad Rusovan (@ivana_rus_77)

Mogu se iznajmiti i pedaline, ali i ležaljke i suncobrani. Takođe, postoje i brojni ugostiteljski objekti u blizini Gradskog jezera.

Dobro je naglasiti i da na jezeru tokom letnje sezone funkcioniše i spasilačka služba.

Vračevgajsko jezero

Odmah nakon Gradskog, Vračevgajsko jezero spada među najposećenije. Sa prosečnom dubinom od oko 2 metra, te šljunkovitom, lepo uređenom plažom, ne čudi što se turisti odlučuju baš za posetu ovom jezeru.

Odličan je izbor za porodice sa malom decom, budući da u blizini postoji prostor za igru, namenjen upravo najmlađim posetiocima.

Kao i na Gradskom, tako i na Vračevgajskom jezeru postoju kompletna infrastruktura.

Ipak, ono po čemu je ovo belocrkvansko jezero specifično jeste ostrvo, koje se na njemu nalazi. Lepo uređeno, sa bogatom prirodnom hladovinom i adekvatnim prilazom sa kopna, pruža mogućnost turistima za kompletno uživanje.

Da li ste posetili belocrkvanska jezera?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    11. jul 2021 | 18:53

    Bio sam prošle godine i svaka čast na higijeni i svim potrebnim sadržajem kako za odrasle tako i za decu. Privatni smeštaj ne zaostaje za onim morskim. Preporuka je da ih posetite i nećete se prevariti. A i blizo im je i Srebreno jezero pa ko hoće skelom preko Dunava u tvrđavu Ram a onda na Srebreno jezero. Ko hoće da peca sem u jezeru ribe ima i na reci Neri oko 10 km. od Bele Crkve.

  • BASA

    11. jul 2021 | 20:22

    Treba sve posetiti ! Imnogi ce ostati i provesti odmor na jednom od jezera ! Nije spomenuto da je pre nekoliko godina otkriveno i Slano jezero ! Sva nasa stampa pisala je o tome ! Bela Crkva je bogata istorijskim spomenicima i to treba obici !

  • Cika Velja

    11. jul 2021 | 20:40

    Eto...to je za mene Raj!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA