≫ 

Neotkrivena lepotica jugoistočne Srbije: Zašto je Stara planina savršen izbor za letnji odmor

Vladikine ploče, reke Visočica i Temska, brojni vodopadi. Sve je to tek manji deo onoga što krije ova planina

  • 0
Stara planina Foto: screenshot/Youtube/NeVeN

Da ne mora letnji odmor biti asocijacija samo na more i plaže, dokaz je i planina u jugoistočnom delu Srbije. Ukoliko odlučite da posetite Staru planinu u toku leta, bićete nagrađeni neverovatnim prizorima i avanturama.

Najviši vrh ove planine, čiji se veći deo prostire u susednoj Bugarskoj, je Midžor i nalazi se na 2.169 metara nadmorske visine.

Na oko 50 kilometara udaljenosti od Stare planine nalaze se Knjaževac i Pirot, dok je Niš udaljen oko 70, a Beograd oko 330 kilometara.

Povoljni klimatski uslovi

Budući da na području Stare planine preovlađuje kontinentalna klima, koju karakterišu hladne zime sa dosta snežnog pokrivača i sušna, ali topla leta, to nema sumnje da je ovo jedna od boljih destinacija za posetu u toku toplijeg dela godine.

Sem toga, bogati vodotokovi su jedna od karakteristika ove planine. Sve to posredno utiče i na živi svet na ovom području, tako da su prisutne brojne i biljne i životinjske vrste na Staroj planini.

Stara planina leti

Možda se i pitate šta je to što ovu planinu čini tako zanimljivom, da se preporučuje posetiti je i u toku leta?

Ali ako znate da na tom području postoji recimo pećinska crkva u selu Rsovci, poznata po jedinstvenoj ikoni, na kojoj je Isus Hristos prikazan bez kose ili Koprenski, te vodopad Tupavica, onda znate i da je već to sasvim dovoljan razlog za posetu. Međutim, Stara planina ima mnogo više od toga da ponudi.

Izuzev mogućnosti uspinjanja na Midžor, ljubitelji planinarenja mogu odabrati i uspon na Babin zub.

Ljubitelji lova i ribolova takođe mogu da uživaju na ovoj planini. Najčešća divljač je divlja svinja, dok ribolovci mogu birati između Temske, Visočice i Toplodolske reke, koje su bogate brojnim vrstama ribe.

Ne treba zaboraviti ni takozvani Pirotski Uvac, kako se često naziva kanjon reke Visočice, poznat kao Vladikine ploče.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA