• 0

Neotkrivena lepotica jugoistočne Srbije: Zašto je Stara planina savršen izbor za letnji odmor

Vladikine ploče, reke Visočica i Temska, brojni vodopadi. Sve je to tek manji deo onoga što krije ova planina

  • 0
Stara planina

Foto: screenshot/Youtube/NeVeN

Da ne mora letnji odmor biti asocijacija samo na more i plaže, dokaz je i planina u jugoistočnom delu Srbije. Ukoliko odlučite da posetite Staru planinu u toku leta, bićete nagrađeni neverovatnim prizorima i avanturama.

Najviši vrh ove planine, čiji se veći deo prostire u susednoj Bugarskoj, je Midžor i nalazi se na 2.169 metara nadmorske visine.

Na oko 50 kilometara udaljenosti od Stare planine nalaze se Knjaževac i Pirot, dok je Niš udaljen oko 70, a Beograd oko 330 kilometara.

Povoljni klimatski uslovi

Budući da na području Stare planine preovlađuje kontinentalna klima, koju karakterišu hladne zime sa dosta snežnog pokrivača i sušna, ali topla leta, to nema sumnje da je ovo jedna od boljih destinacija za posetu u toku toplijeg dela godine.

Sem toga, bogati vodotokovi su jedna od karakteristika ove planine. Sve to posredno utiče i na živi svet na ovom području, tako da su prisutne brojne i biljne i životinjske vrste na Staroj planini.

Stara planina leti

Možda se i pitate šta je to što ovu planinu čini tako zanimljivom, da se preporučuje posetiti je i u toku leta?

Ali ako znate da na tom području postoji recimo pećinska crkva u selu Rsovci, poznata po jedinstvenoj ikoni, na kojoj je Isus Hristos prikazan bez kose ili Koprenski, te vodopad Tupavica, onda znate i da je već to sasvim dovoljan razlog za posetu. Međutim, Stara planina ima mnogo više od toga da ponudi.

Izuzev mogućnosti uspinjanja na Midžor, ljubitelji planinarenja mogu odabrati i uspon na Babin zub.

Ljubitelji lova i ribolova takođe mogu da uživaju na ovoj planini. Najčešća divljač je divlja svinja, dok ribolovci mogu birati između Temske, Visočice i Toplodolske reke, koje su bogate brojnim vrstama ribe.

Ne treba zaboraviti ni takozvani Pirotski Uvac, kako se često naziva kanjon reke Visočice, poznat kao Vladikine ploče.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima