≫ 

Da li znate na kojoj srpskoj planini se nalazi Tepih livada?

Osim fenomenalnih vidikovaca, ova planina nudi i mnoge druge atrakcije

  • 2
Srbija, Planina Tara

Foto: A. Nalbantjan

Ne mora odmor uvek da podrazumeva odlazak na more. Neko voli da leta provodi i na planini, a njih u Srbiji svakako ne manjka.

Deo starovlaških planina, Tara je često okarakterisana kao prava planinska lepotica. Ono što je posebno čini atraktivnom jesu njeni vidikovci, blizina reke Drine i bogato kulturno-istorijsko nasleđe.

Da li odmor na Tari može da bude zanimljiv?

 

Ne dovodi se u pitanje da li će neko uživati na ovoj planini ili ne. Bez obzira na to da li spadate među ljubitelje prirode, pešačenja ili upoznavanja kulturne baštine, neće vam ništa nedostajati tokom odmora na Tari. Možda samo više dana koje ovde možete provesti, kako biste upoznali sve njene lepote.

Ne samo da možete posmatrati medvede i posetiti rezervat Crveni potok, poznat kao Tepih livada, već se u okviru Nacionalnog parka Tara nudi i mogućnost iznajmljivanja bicikala, ali i kajaka na naduvavanje, kao i dvogleda i štapova za planinarenje.

Podrazumeva se da je dostupna i usluga vodiča, mada postoji i opcija korišćenja usluga vodiča sa pristupom restriktivnim zonama uz uključivanje u aktivnosti parka.

Ne propustite fenomenalne vidikovce

 

Pored brojnih zanimljivih aktivnosti, na Tari su posebno atraktivni vidikovci. Banjska stena je jedan od najposećenijih, mada ništa manje po lepoti pogleda koji se njih pruža ne zaostaju ni vidikovci Osluša, Crnjeskovo i Bilješka stena.

Pripremite se na nekoliko kilometara pešačenja, duž lakih pešakih staza ili onih koje spadaju u kategoriju srednje zahtevnih ili težih, ako želite da budete nagrađeni izuzetnim pogledom. Više od 290 kilometara planinarskih staza na Tari je propisno markirano, što ovu planinu čini idealnom za ljubitelje pešačenja i planinarenja.

Tokom leta na obližnjoj Drini se organizuju i kajak ture. Odlična prilika da doživite izbliza svu lepotu smaragdne reke. Fotografisanje čuvene kućice na Drini se podrazumeva.

Jedina reka koja je duga tačno 365 metara, pa se zbog toga naziva i Godina, rečica Vrelo će biti odlična uvertira ako odlučite da posetite Drinu. Nalazi se baš na samom ulasku u kanjon te reke, u neposrednoj blizini naselja Perućac.

A ako vam baš mnogo bude nedostajalo more, možete se rashladiti u vodama jezera Zaovine i Perućac.

I na kraju, ako želite da upoznate bogato kulturno-istorijsko nasleđe ovog dela Srbije, ne propustite obilazak manastira Rače.

Ipak odmor na Tari može baš da bude zanimljiv, zar ne?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA