≫ 

Idilično mesto pokraj Drine kao stvoreno za odmor i uživanje: Zovu ga Bali u Zapadnoj Srbiji

Perućačko jezero je veštačko jezero u Zapadnoj Srbiji nastalo pregrađivanjem toka reke Drine, za potrebe hidroelektrane "Bajina Bašta"

  • 1

Egzotično mesto usred Srbije, Bali na zapadu naše države, zelenilo i mir, su epiteti koji opisuju Perućac. Ovo malo selo na Zapadu Srbije broji samo 600 stanovnika ali se u njemu nalazi i Perućačko jezero koje privlači mnogobrojne turiste.

Perućačko jezero je veštačko jezero u Zapadnoj Srbiji nastalo pregrađivanjem toka reke Drine, za potrebe hidroelektrane "Bajina Bašta".

Nalazi se na granici Srbije i Bosne i Hercegovine i od Bajine Bašte je udaljeno oko 13 kilometara. Sredina jezera predstavlja granicu između Republike Srpske, BiH i Republike Srbije. Smešteno između planinske lepotice Tare i obožavane Drine, ovo mesto je pravi izbor za odmor, opuštanje i uživanje u prirodi.

Perućačko jezero nalazi se na 290 metara nadmorske visine, a najveći deo se nalazi u kanjonu Drine koja počinje 7 kilometara od brane hidroelektrane "Bajina Bašta".

Najduži, odnosno kanjonski deo jezera okružuje izrazito strma obala oivičena strmim kamenim liticama i kamenim blokovima koji vertikalno poniru u vodu. Zbog strmine obale, dubina jezera na samo par metara od same obale dostiže prosečnu dubinu od 3 do 8 metara.

Šta ne smete propustiti, ako obilazite Perućac

Mramorje

Mramorje u Perućcu je srednjevekovno groblje iz 14. i 15. veka, na kome je treutno vidljivo 88 nadgrobnih belega. Svi spomenici su bez natpisa, osim jednog koji ima znamenje u obliku kruga.

Ovo srednjevekovno groblje je posebno zbog nadgrobnih kamenih belega koji su klesani iz jednog komada krečnjačke stene i teški su do tri i više tona.

U Zapadnoj Srbiji narod je od davnina ovakve spomenike nazivao mramorovi.

Spomenici su u obliku ploče, sanduka, slemenjaka (sa krovom na dve vode), ili u obliku blago priklesanog kamena približno pravougaonog oblika. Manja arheološka iskopavanja obavljena su 2010, a konzervacija kamenih spomenika 2011. godine.

Reka Godina

Reka Vrelo, odnosno reka Godina, jedan je od simbola ovog mesta. Smatra se jednom od najkraćih reka u Evropi - dugačka je samo 365 metara te zbog toga i nosi naziv Godina.

Osim imena, turistima je zanimljiv i vodopad na njenom izvoru i strmoglavi pad u Drinu, gde nastaje vodopad Vrelo. Godina izvire hitro, teče lagano, pa se svom snagom uliva u Drinu koja je dalje nosi svojim kanjonom.

Vodopad Vrelo se može videti samo sa Drine.

Kućica na Drini

Drvena kućica na izolovanoj steni usred reke Drine nalazi se na 2 km od centra grada Bajina Bašta, a 15 km od mesta Perućac.

Nastanak kućice vezuje se za leto daleke 1968. godine. Grupa bajinobaštanskih dečaka napravili su mesto za odmor na steni od dasaka od obližnje srušene šupe kako bi se zaštitili od sunca. Nabujala Drina iste jeseni odnela je daske sa stene, ali je ideja ostala.

Sledeće godine, u leto 1969. godine izgrađena je prva kućica na steni. Materijal je do stene prevožen čamcima i kajacima, veći komadi su spuštani u vodu nekoliko kilometara uzvodno, a zatim su hvatani, izvlačeni iz vode i donošeni na stenu. Tako je počela priča o kućici na steni koja traje decenijama.

Svojim vodostajima Drina je plavila, rušila i odnosila kućicu više puta. Međutim, ona je uvek popravljana ili je podizana nova. U decembru 1999. godine Drina je po peti put odnela kućicu.

Na obnovu kućice se čekalo sve do 2005. godine. Po šesti put je obnovljena kada su na steni izlivene dve stabilne betonske grede kao čvrsta osnova za postavljanje drvenog objekta.

Posle velike poplave u decembru 2010. godine moćna Drina je ponovo skinula kućicu sa stene.

Od 2011. godine kućica ponovo krasi reku Drinu i stoji kao prepoznatljiv simbol Bajine Bašte.

Video: Nestvarna prirodna lepota geoparka Đerdap

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina Stanković

    28. jul 2021 | 11:57

    Nedavno smo posetili Zapadnu Srbiju,prelepu Taru i mnoga obliznja mesta.Pored svih lepota , raznih vidikovaca,prelepih pesackih staza, manastira,pecina i izletišta,bilo nam je veliko uzivanje boraviti u Perućcu,okupati se u jezeru gde je kupaliste prelepo i lepo odradjeno za sve uzraste...Reka Vrelo je svojom lepotom opet ocarala sve prolaznike a istoimeni restoran upotpunio i pruzio visecasovno uzivanje uz njen zubor...A Drina...ostavlja bez daha...preporuka svakome ko voli prirodu ☺️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA