≫ 

Pitali smo vas koja je najlepša prirodna lokacija u Srbiji: Odabrali ste predeo kao sa razglednice

Za ovaj deo naše države se kaže i da je remek delo prirode

  • 11
Uvac

Uvac / Foto: RINA

Rezulatati ankete portala Telegraf pokazali su da 29,61 odsto čitalaca smatra da je najlepša prirodna lokacija u Srbiji Uvac.

U tekstu "Top 5 najatraktivnijih mesta u Srbiji koja su hit na Instagramu" predstavili smo pet lokacija, napopularnijih na ovoj društvenoj mreži, na kojima se beleže najbolje fotografije.

Na tom spisku našli su se vodopad Veliki Buk, prirodni rezervat Uvac, Krupajsko vrelo, vidikovac Banjska stena i meandri Ovačrsko-kablarske klisure, a čitaoci su kao najatraktivniju prirodnu lepotu naše zemlje odabrali Uvac, specijalni rezervat i zaštićeno prirodno dobro Republike Srbije.

Očigledno je da je prošla godina dovela do toga da istražimo sve lepote sopstvene države i da će Uvac tek biti odredište mnogobrojnih turista.

Ne čudi da je Uvac "odneo pobedu" ovo je predeo kao sa razglednice, u kome dominiraju najlepše nijanse zelene. Stanište retkih vrsta, lokacija vidikovaca koji ostavljaju bez daha.

Prirodni rezervat Uvac

Foto: Tanjug/TOS/Prirodni rezervat Uvac

Prirodno dobro I kategorije

 

Uvac je prirodno dobro I kategorije, nalazi se u jugozapadnoj Srbiji u okviru Starovlaško-rapke visije. Okružen je planinama Zlatar, Murtenica, Čemernica, Javor i Jadovih i prostire se na površini od 7.543 hektara, stoji na sajtu uvac.org.rs.

Nalazi se na dve opštine, dve trećine pripada Novoj Varoši, a jedna Sjenici.

Najimpresivniji deo rezervata su uklješteni meandri, koji ostavljaju bez daha. Pored toga ovaj deo krasi i najveći kompleks pećina u Srbiji, od kojih je najpoznatija Ledena pećina.

Pećine su brojne i po veličini variraju od potkapina do jednog od najvećih pećinskih sistema u Srbiji, Ušćački pećinski sistem čija dužina, do sada istraženih kanala, iznosi 6.185 metara.

Ovaj sistem se sastoji od Ušačke i Ledene pećine i jame Bezdan koja ih spaja. Pored toga treba pomenuti i Tubića pećinu, Durulju, Baždarsku pećinu. Sve obiluju pećinskim nakitom nataloženim iz prokapnih voda u vidu stalaktita, stalagmita, stubova, draperija...

Ušačka pećina; foto screenshot Youtube/TV Sjenica

Ušačka pećina; foto screenshot Youtube/TV Sjenica

Dom beloglavog supa

 

Uvac je dom za 130 vrsta ptica, a jedna od njih je i beloglavi sup, jedna od dve preostale vrste lešinara koje se danas gnezde na području Srbije.

Beloglavi sup je vrsta orla lešinara, impozantne veličine, raspona krila i do 3 metra što ga čini moćnim letačem čiji let su istraživali i naučnici - aeronautičari i primenjivali pri konstrukciji letelica.

Njegova uloga u lancu ishrane u ekosistemu je jedinstvena i nezamenljiva - isključiva hrana su mu uginule životinje, čime sprečava širenje zaraza i na taj način čini ''prirodnu reciklažu''.

Prisustvo čiste vode vodotoka i akumulacija, stanište je za 24 vrste riba, a njihovi pojedini delovi su i prirodna plodišta mladice, potočne pastrmke, jezerske pastrmke, zlatovčice, smuđa, klena, skobalja, potočne mrene...

Jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji - "Molitva"

 

Vidikovac "Molitva" je nesumnjivo jedan od lepših vidikovaca u Srbiji. Pešačka staza do uređenog vidikovca, sa drvenom platformom, vodi kroz krševite predele nestvarne lepote, a sve vreme puta vaš pogled će okupirati meandri reke Uvac.

Sa vidikovca se pogled baca na Specijalni rezervat prirode Uvac i velelepno Uvačko jezero sa nadaleko poznatim meandrima.

Sam vrh Molitva je na visini od 1.247 metara nadmorske visine. S obzirom da su stene kanjona reke Uvac prirodno stanište beloglavog supa, verovatno ce vaš vidik upotpuniti i poneki let ove ptica.

Tri jezera 

 

Reka Uvac izvire na oko 1.460 m n.v, u selu Caričina, iznad kuće Koraća. Uliva se u Lim na oko 440 m n.v.

Dužina toka reke Uvac je 119 km, a površina sliva 1.334 km2.

Dolina reke uvac potopljena je i formirana su tri jezera: Zlatarsko, UVačko i Radoinjsko. Probijanjem reke vekovima kroz krečnjačke stene nastali su živopisni meandri kojih ima skoro na celom toku Uvca do Radoinjskog jezera, ali su ovi meandri najizrazitiji na Uvačkom jezeru.

Uvačko jezero

 

Uvačko (Sjeničko) jezero je nastalo pregrađivanjem Uvca u selu Akmačići, branom dugom 160 i visokom 110 m. Jezero se nalazi se na nadmorskoj visini od 985 m i posle Vlasinskog, najviše je u Srbiji.

Uvačko jezero Uvac

Foto: Telegraf/Vesna Bjelić

Ovo jezero je najmlađe po postanku, pošto je hidroelektrana u rad puštena 1979. godine.

Zlatarsko jezero

 

Zlatarsko jezero nastalo je izgradnjom brane na 805 m n.v., u Kokinom Brodu, nedaleko od Nove Varoši. Brana je visoka 83 m, a dugačka 1.264 m. Površine je oko 750 ha, odnosno 7,50 km2. U brani se nalazi hidroelektrana.

Zlatarsko jezero

Foto: Shutterstock

Radoinjsko jezero

 

Radoinjsko jezero je treće i najnizvodnije, na 805 m n.v. Nastalo je podizanjem brane na 43 km od ušća Uvca u Lim. Brana je izgrađena na 760 m n.v., visoka 40 m i dugačka 150 m. Površine je oko 180 ha.

Jezero je uklješteno između strmih krečnjačkih obala i dugačko 11 km sa najvećom dubinom od oko 30 m. Širina vodenog ogledala neposredno iza brane iznosi 300-500 m, ali se jezero uzvodno sužava tako da je na nekim mestima uže od 50 m.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    31. jul 2021 | 21:09

    Svaki metar prirodnog bogastva je lep,i svaki taj metar naseg prirorodnog bogastva nudi vam zdravlje i kao eliksir mladosti da uvik budete cili i svezi,volimo i postujmo prirodu,uzvratice nam visestruko vise za nase sve opste dobro

  • VRS

    1. avgust 2021 | 07:22

    Hvala Vam za ovaj tekst. Istih je potrebno mnogo više a ne da nam trujete djecu sa zadrugama i raznim starletama, koje nemaju grama mozga.

  • Nikola

    31. jul 2021 | 22:18

    Slažem se :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA