≫ 

Bajkovite slike Stare planine: Vodopadi i vrela krase najveće zaštićeno prirodno dobro u Srbiji

Park prirode Stara planina predstavlja najveće zaštićeno područje u Srbiji sa 114.000 hektara

  • 3

Stara planina mogla bi u narednom periodu da dobije prestižni status geoparka, čime bi postala deo svetske mreže geoparkova - područja od međunarodnog geološkog značaja i sa izuzetnim prirodnim i kulturnim nasleđem.

Kako je za Tanjug rekao Darko Ðorđević, iz Javnog preduzeća "Srbijašume", Šumskog gazdinstva u Pirotu, predstoji popis kompletnog geomorfološkog nasleđa Stare planine kako bi dobila status geoparka, odnosno kako bi se pripremila nominacija.

- Stara planina je zaštićena kao park prirode na nacionalnom nivou, a ovo je dodatni status koji je prepoznatljiv u svetu. Izdvajaju se svi geomorfološki objekti, vodopadi, vrela, ponornice, lokaliteti koji na sebi imaju fosile i pravi se opis svih tih lokaliteta koji predstavljaju ujedno i turističku ponuda Zaštićenog područja Stare planine - kaže Ðorđević.

Park prirode Stara planina predstavlja najveće zaštićeno područje u Srbiji sa 114.000 hektara.

- Stara planina se prostire na opštini Pirot, Dimitrovgrad, Knjaževac i Zaječar. Kako se sada radi revizija Parka prirode posle 10 godina, ići će predlog Zavoda za zaštitu prirode Srbije da se poveća ta površina, tako da će Stara planina ostati najveće zaštićeno prirodno dobro u Srbiji.

Izdvojena je ne samo zbog brojnih biljnih i životinjskih vrsta, već i geomorfološkog i kulturnog nasleđa ovog područja. Postoji više od 1.200 vrsta i podvrsta raznih biljaka i oko 190 vrsta leptira, od kojih je veliki broj reliktnih, gmizavaca i vodozemaca.

Tu su i brojni vodopadi, vrtače, vrela, profili sa fosilnim ostacima, zatim kulturno nasleđe, brojni manastiri, crkve, sakralni objekti, koji se nalazi na celoj površini Parka prirode - ispričao je Ðorđević za Tanjug.

U Srbiji status geoparka trenutno ima jedino Ðerdapska klisura. Sam koncept geoparkova se pojavljuje početkom ovog veka kada je formirana evropska mreža koju su činili geoparkovi u Francuskoj, Španiji, Grčkoj i Nemačkoj.

Četiri godine kasnije, uz podršku UNESCO-a, formirana je UNESCO globalna mreža geoparkova koju čini 140 geoparkova širom sveta.

Proces odobrenja statusa geoparka traje i do dve godine.

Srpski geolozi Staru planinu smatraju izuzetno vrednom i zbog činjenice da su upravo na Staroj planini vodeći srpski geolozi osamdesetih godina prošlog veka pronašli fosilne ostatke stare više od 250 miliona godina.

Reč je o ostacima tekodontosaurusa, a o ovom otkriću Zavod za zaštitu prirode objavio je i naučnu studiju čiji su autori prof. dr Aleksandar Grubić i prof. dr Mihajlo Galečić.

Video: Nestvarna prirodna lepota geoparka Đerdap

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica Pavic

    9. avgust 2021 | 12:05

    Pre nedelju dana sam dosla sa Stare planine,odusevljena sam lepotom koju sam tamo zatekla.Ne mozete videti svu tu lepotu a da ne date slavu Bogu i da ne vidite Njegovu mudrost i silu.Svakom BiH toplo preporucila da obilje Tupavicu,kanjon Temstice,Kozji kamen kao i mnoga druga mesta koja ofisu lepotom.Nikad necu zaboraviti te mirise bilja na putu ka Kozjem kamenu i Dimitrogradu kao ni to da nigde nisam videla i igrala se s vise leptira nego tamo☺️Bog je divan kao i sve sto je stvorio☺️Na poslu mi mnogi kažu da sam glavni promoter Stare planine jer su uticali u mojim slikama a mnogi su se i setili svojih uspomena i kuca iz kojih dolaze a u tom su kraju☺️❤️

  • Хрвоје

    7. avgust 2021 | 20:11

    Него када будете свратили на стару планину. Тражите од мештана села Дојкинци или Брлог да вам покажу пут до места где су се некад везивали бродови. Има те алке и заиста су импресивне. До водопада можете и сами.

  • Zeljko

    7. avgust 2021 | 18:01

    to je dobro, dok je dobro, vec imaju planove za centrale, za vikendice ..itd

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA