≫ 

I Srbija ima svoju Nesi - na Borskom jezeru: Legenda o čudovištu koje još niko nije uspeo da uslika

Ljubitelji natprirodnih pojava i onostranog rado posećuju Borsko jezero, ne bi li otkrili gde je to famozno čudovište koje se po legendi pojavljuje isključivo noću

  • 0
Borsko jezero čudovište Foto-ilustracija: Shutterstock

Idealno za uživanje u toku leta, ali atraktivno i zimi, kada se neretko dogodi da bude celo prekriveno ledom, Borsko jezero je nastalo veštačkim putem 1959. godine. Iako je ova akumulacija trebalo da pogone Rudarsko-topioničarskog basena Bor snabdeva vodom, vremenom je uočen i značajan turistički potencijal.

I kako to obično biva, jezero poznato po krupnim primercima soma i šarana, ali i drugih vrsta ribe, prati i jedna vrlo zanimljiva legenda.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Nikola (@euronik)

Kakva je veza škotskog i srpskog jezera?

Prirodno slatkovodno jezero Loh Nes prati vrlo neslavna legenda o postojanju morske nemani, koja je čak i fotografisana, i to prvi put 1933. godine. Iako su kasnije sprovođena brojna istraživanja, do danas nije utvrđeno sa sigurnošću ni da li takozvana Nesi postoji, ni šta je zabeleženo na prvoj fotografiji.

Da li inspirisani tom pričom ili verovanjem u postojanje čudovišta u Borskom jezeru, tek pojedini meštani prepričavaju lokalnu legendu, koja to potvrđuje. U njoj se pominju izvesni Milan i Marko, koji su se tokom noći kupali na jezeru. Jedan se udavio, a drugi ostao da svedoči o čudovištu i na kraju skrenuo sa uma.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели 𝕿𝖎𝖏𝖆𝖓𝖆 𝕸𝖎𝖑𝖔š𝖊𝖛𝖎ć (@tijana.jameson)

Ljubitelji natprirodnih pojava i onostranog rado posećuju Borsko jezero, ne bi li otkrili gde je to famozno čudovište koje se po legendi pojavljuje isključivo noću. Ipak, pravo je čudo da ga još niko nije uslikao i ovekovečio.

Oni koji tvrde da su videli čudovište iz Borskog jezera, a bilo ih je, tvrde da je bilo ogromno. Što je i logično nekako i ide uz čudovište, zar ne? Ali ovo je imalo glavu konja, telo zmije, a zapravo je najviše ličilo na ribu. Istini za volju, to je samo jedna od predstava ovog, još uvek neviđenog čudovišta.

Odmor u senci legende

Uprkos priči o čudovištu, čini se da mnogi uživaju u lepotama ovog jezera. Ništa čudno ako se zna da je između 25 i 26 stepeni prosečna temperatura vode u toku leta.

Samo jezero je smešteno na 438 metara nadmorske visine. Najveća izmerena dubina je čak 52 metra.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Andrija Filipovic (@andrijaa_f)

Budući da postoje i delovi jezera sa jakim rastinjem na dnu, to treba poštovati oznake vezano za zabranu kupanja. Inače, gostima su na raspolaganju četiri oganizovane i prostranije plaže. Takođe postoje i divlje, manje plaže. Tokom letnje sezone na Borskom jezeru postoji i spasilačka služba i mnogi zabavni sadržaji.

I sve to je protkano pričom o famoznom čudovištu, koje je možda i video neko, ali o tome retko govori. Šalu na stranu, možda se i u tome ogleda turistički potencijal ovog mesta, jer mistike na području istočnog dela naše zemlje definitivno ne manjka.

Da li vi verujete o priču o čudovištu u Borskom jezeru?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA