≫ 

Mira iz Suvobora se jedva kretala, a onda je jedina biljka iz njene bašte napravila čudo

Travarka sa Suvobora preporučuje čuvarkuću za dobar imunitet, ali i list debele koke da se privija na sve vrste rana, jer bolovi i otoci nestaju kao rukom odneseni

  • 0
Foto: RINA Foto: RINA

Dok nije bilo lekova u izobilju i apoteka na svakom ćošku, naši stari lečili su se na prirodan način.

U srpskim selima i danas skoro svaka travka ima svoje mesto u kućnoj apoteci, a zalihe se spremaju tokom letnjih dana kako bi se zima dočekala spremno.

Takva situacija je u domu Milovanovića u selu Družetići podno planine Suvobor, čije padine su prepune lekovitog bilja.

- Nedavno sam slomila butnu kost i nakon hirurške invervencije rana je sporo zarastala i otežano sam se kretala - kaže za RINU Mira Milovanović.

- Pronašla sam gavez u blizini kuće koji mi je pomogao i oporavio me da nakon par nedelja ništa nisam osećala kao da nikakvu povredu nisam imala.

Posle teških životnih udaraca i povreda Mira je odlučila da se bavi prikupljanjem travčica i pravljenjem melema. Kao osnovu koristi takođe prirodne proizvode, i to domaću svinjsku mast koja se pokazala kao najbolji i najodgovarajući sastojak. Kada se prave tinkture, odličnom se pokazala čista domaća rakija.

- Jako je važno kako taj proces pravljenja protiče, da domaći melemi i tinkture ne bi bili beskorisni. Biljke ne bi trebalo da se prže ili jače tretiraju, jer tada gube svoja lekovita dejstva. Samo u kombinaciji sa prirodnim svojstvima one mogu da učine čuda za zdravlje ljudi - kaže Mira.

Ona preporučuje čuvarkuću za dobar imunitet, ali i list debele koke da se privija na sve vrste rana, jer bolovi i otoci nestaju kao rukom odneseni. Mnoge biljke nesmotreno gazimo ili zaobilazimo, nesvesni da one mogu biti višestruko korisne za naš organizam i zdravlje.

- Cikorija koja se može videti bilo gde, apsolutno je zanemarena i propada. Ima specifične ljubičaste cvetove koji su veoma lekoviti, a koristi se čak i njen koren. Takođe, crvena detelina ima odlična svojstva za ceo organizam. Možemo reći da su lekovi svuda oko nas, samo treba biti pažljiv i dobro gledati kuda idete i šta se nalazi oko vas - kaže travarka sa Suvobora.

Imajući u vidu sve benefite, činjenica je da u šetnju kroz prirodu treba da krenete i sa određenim predznanjem kako lekovito blago ne bi propadalo pred vašim očima. Jer, iz te šetnje možete da se vratite samo bogatiji – pre svega za ono najvrednije, a to je zdravlje.

Video: Muškarci u Srbiji lude za ovom biljkom: Travar Mirko zna tajnu napnikura, boljeg od vijagre

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA