U utrobi brda Gradac vekovima se krije tursko blago: Legenda o pećinama i zlatu koje beži

Uzvišenje neobičnog oblika vidljivo je i sa autoputa

  • 0
Brdo Gradac, selo Pločnik, Ćićevac Foto: Printskrin/Youtube/Dragisa Balaneskovic

Oko 10 kilometara deli selo, nadasve neobičnog naziva, od Ćićevca. Na blagoj zaravni, baš u blizini autoputa koji spaja Beograd i Niš, na 274 metra nadmorske visine, nalazi se selo Pločnik. Iako u njemu živi tek nešto više od 600 duša, ovo selo se može pohvaliti sa čak pet zapisa - tri drveta hrasta, jednim drvetom oraha i jednim drvetom lipe koji imaju posebno značenje u životu meštana.

Brdo Gradac, selo Pločnik, Ćićevac Foto: Printskrin/Youtube/Dragisa Balaneskovic

Legenda o nastanku sela

U ovom kraju može se čuti interesantna legenda ne samo o nastanku naziva, nego i o nastanku samog sela. Budući da je zemlja u području u kom se nalazi selo takva da podseća na ploče, otuda i simboličan naziv. Upravo to se pominje i u drugoj legendi, koja se vezuje za nastanak samog sela.

Nije poznato kada je datirano drugo predanje, ali se tiče obližnjeg sela Bračin. U davna vremena tu su došli majstori iz područja oko današnjeg Pirota. Bili su to vrsni majstori, osposobljeni za pravljenje i popravljanje kaca, bačvi i buradi. Međutim, tadašnji starešina sela Bračin smatrao je da će pridošlice "pokvariti" govor lokalnih stanovnika. Zato je izdao naredbu da se oni vrate svojim kućama, ne razmišljajući o tome ko će popravljati burad kada to bude bilo potrebno. A bila je u jeku sezona berbe grožđa.

Brdo Gradac, selo Pločnik, Ćićevac Foto: Printskrin/Youtube/Dragisa Balaneskovic

I kakva bi to legenda bila da se ne umeša neki mudrac? Tako i ovde, jedan od starijih meštana postavio je jednostavno pitanje starešini: "Šta će se desiti kada se prvo bure bude procurilo, ko će ga popraviti?"

Starešina se pokajao i vratio majstore iz Pirota, dajući im prostor na kome se danas nalazi selo Pločnik.

I još jedna legenda – ovog puta o zlatu

Selo Pločnik prati još jedna legenda u kojoj "glavnu ulogu" ima brdo Gradac, koje se može videti i sa samog auto-puta. Po narodnom predanju, Gradac je „šuplje brdo“ u kom su turski vojnici skrivali blago.

I kako to obično biva, teško je odoleti i ne krenuti u potragu za turskim dukatima... Neki meštani su, veli predanje, krenuli u pohod, ali im se, veruje se, nije dalo da pronađu blago. To je, opet po predanju, pošlo za rukom strancima koji su pronašli skrivene pećine unutar brda i odatle odneli "pun kazan dukata". 

- Zlato "beži", može ga uzeti samo onaj čije je - govorkali su meštani Pločnika, objašnjavajući zašto niko od njih nije uspeo da se domogne turskog blaga.

Danas meštani Pločnika ne znaju gde se nalaze skriveni ulazi u pećine koje krije brdo Gradac. Ne zna se i da li je nešto od skrivenog turskog blaga ostalo u utrobi brda. Ali, legende i dalje žive...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA