≫ 

Nad srpskim jezerom u obliku zmaja nadvila se zla kob: Meštani veruju da će prokletstvo nestati

Jezero Ćelije nastalo je pre nešto više od 50 godina

  • 13
Jezero Ćelije Foto: Printskrin/Youtube/Na Dohvat Ruke

Jezero neobičnog oblika, koje posmatrano iz vazduha podseća na zmaja, sasvim očekivano prate i mnoge legende. Kada je tok reke Rasine pregrađen 1972. godine, nastalo je jezero Ćelije.

Visina brane, smeštene između Rasinske kotline i Zlatarske klisure, dostiže visinu od 55 metara.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели КРУШЕВАЦ у сликама (@ig_krusevac)

Kako je nastalo jezero u obliku zmaja?

Da ne bi erozija učinila svoje i nanosima ugrozila hidroelektranu Đerdap, morala je da bude izgrađena svojevrsna zaštita. Tako je zapravo nastalo jezero, poznato i kao Zlatno.

Međutim, na mestu na kome se danas nalazi jezero Ćelije, postojalo je istoimeno selo. A da bi jezero bilo izgrađeno, selo je moralo da bude potopljeno, tačnije jedan njegov deo.

Dok je trajala izgradnja, došlo se do zaključka da je kvalitet jezerske vode na visokom nivou. Upravo iz tog razloga i biva doneta odluka da se voda iz jezera Ćelije ne koristi samo u primarnu svrhu, već i za vodosnabdevanje obližnjeg Kruševca i okolnih naselja.

Iako na njemu danas postoji samo jedna uređena plaža, poznata kao Pista, mnogi stanovnici okolnih mesta upravo ovde traže spas od žege u toku letnjih meseci, tim pre što je prosečna temperatura vode u tom periodu oko 26 stepeni.

Međutim, samim tim što se procenjuje da je najviša dubina jezera čak 45 metara, te je poznato i da u njemu ima dosta virova, a da ne funkcioniše spasilačka služba, jasno je zbog čega se uvek savetuje oprez kupačima.

U jezeru obitavaju brojne vrste riba, a primarno šaran, deverika, smuđ i grgeč, kao i 31 vrsta sisara i 17 vrsta gmizavaca i vodozemaca. U okolini jezera raste čak 278 biljnih vrsta, a od 117 vrsta ptica, koliko ih nastanjuje to područje, u direktnoj vezi sa jezerom se nalazi čak 32 vrste.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели 𝑨𝒏𝒊𝒕𝒂 𝑫𝒆𝒃𝒆𝒍𝒋𝒂𝒌𝒐𝒗𝒊𝒄 (@anitica_92)

Legende koje prate jezero Ćelije

Tokom letnje sezone se neretko može pročitati da se neko utopio u vodama ovog jezera. Ništa to ne čudi stanovnike okolnih mesta, jer znaju kako je jezero nastalo.

Naime, postoji verovanje da baš zato što je potopljeno selo, prilikom punjenja akumulacije, pa samim tim i seosko groblje, jezero tako nadoknađuje nepravdu nanetu selu i uzima ljudske živote. Zapravo, postoji verovanje da će sve to prestati tek kada se, narodski rečeno, izravna broj potopljenih grobova sa brojem stradalih.

Osim seoskog groblja, potopljene su i kuće meštana, ali i crkva. Zato pojedini posetioci jezera Ćelije tvrde da se čak u određenim trenucima na njegovoj površini može videti vrh nekadašnje seoske crkve, odnosno krst koji se na njoj nalazio. To se posebno događa u periodima godine kada vodostaj opadne, što zbog manjka padavina, što zbog povećanog korišćenja jezerske vode.

Iako je primarni plan bio da jezero postoji samo narednih 50 godina, danas se radi na pronalaženju načina da taj period bude produžen za još četiri decenije, jer još ne postoji adekvatna alternativa za snabdevanje grada Kruševca vodom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Meštanin

    6. septembar 2021 | 21:50

    Legenda, koja legenda? Dođite i uverite se, gde je potopljena crkva? Pomešao neko babe i žabe. Selo Ćelije koristili je crkvu Svete Petke koja svojom lepotom krasi naš kraj, selo Zlatari ima svoju crkvu, sveta Anu koja se nalazi na mestu gde je i bila pre jezera. Tačno je da jezero ima oblik zmaja, Italija ima oblik čizme, nisam video da je neko obuo i prošetao tu čizmi. Na tarabi svašta piše.... Mnogi ga polomiše. Naš zmaj stoji i prkosi u podnožju Kopaonika i Jastrebca na lepoj reci Rasini.

  • Ja

    6. septembar 2021 | 22:01

    Kakve veze ima Đerdap sa Kruševcem?!

  • Nislija

    6. septembar 2021 | 23:02

    Kakve veze ima Krusevac sa Djerdapom?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA