≫ 

Mesto na kome su ranije živeli zmajevi: Danas je Zasavica nezaobilazna na turističkoj mapi Srbije

Od 1997. godine se područje rečice Zasavice i njeno priobalje nalaze pod zaštitom

  • 0
Zasavica, Sremska Mitrovica, magarći sir Foto: RINA

Jedno od skoro poslednjih močvarnih područja, koja se nalaze u izvornom obliku u našoj zemlji, zauzima površinu od 1.825 hektara. Od toga, u prvoj kategoriji zaštite nalazi se ukupno 675 hektara.

Specijalni rezervat prirode Zasavica nalazi se na teritoriji dve opštine, Sremska Mitrovica i Bogatić, u severnom delu Mačve, u Vojvodini.

Centralni deo ovog područja se nalazi uz kanale Prekopac i Jovac, kao i tok potoka Batar. Kroz rezervat protiče i istoimena rečica, koja ima vezu sa rekom Savom i to preko kanala Bogaz. Vodom se napaja podzemnim putem iz Drine i deo je Crnomorskog sliva. Upravo zbog svog mirnog toka, rečica Zasavica je uticala na lakši opstanak brojnih životinjskih i biljnih vrsta koje na tom području obitavaju. Od 1997. godine se i reka i njeno priobalje nalaze podzaštitom države i okarakterisani su kao prirodno dobro i kategorije od izuzetnog značaja.

Specijalni rezervat prirode Zasavica Foto: RINA.rs

Karakteristike specijalnog rezervata prirode

Jedno od ukupno devet močvarnih područja u našoj zemlji, Zasavica se od 2009. godine nalazi na listi Ramsarskih područja u Srbiji. Sem toga, deo je i Europark federacije od 2001. godine, a okarakterisana je i kao područje upravljanja staništima i vrstama četvrte kategorije, u skladu sa klasifikacijom Međunarodne unije za zaštitu prirode.

Jedan od razloga zbog kojih je Zasavica danas nezaobilazna na mapi turističkih atrakcija Srbije jeste i taj što se može pohvaliti neverovatnim pejzažima, koji su očuvani u izvornom obliku, ali i brojnim kulturno-istorijskim spomenicima, te izuzetno bogatim biljnim i životinjskim svetom.

Ovde podjednako mogu uživati ljubitelji prirode i sportskog ribolova. Za ljubitelje fotografisanja, vožnja čamcem kroz Zasavicu je posebna poslastica.

Osim mogućnosti individualnih poseta, nude se i organizovane ture, u pratnji vodiča.

Mesto na kome su živeli zmajevi

Kako je u pitanju jedinstveno i nadasve dobro očuvano močvarno područje, nekako je i očekivano da ga prate legende.

Iako istorijski podaci navode da je aktivnost prvobitnih stanovnika područja današnje Mačve doprinela tome da predeo izgleda tako kako izgleda, ljudi su ispredali priče, od kojih su neke ostale da žive i danas.

Specijalni rezervat Zasavica Foto: TOS / Specijalni rezervat Zasavica

U kektskim kartama je ostalo zabeleženo da su na području današnjeg specijalnog rezervata prirode živeli zmajevi, kao i na još sedam lokacija na prostoru današnjeg Balkana. Nije poznato kada su zmajevi pristigli tačno na ovo područje, pa čak ni kako su tačno izgledali, osim da su umnogome podsećali na vidre.

Kako je navedeno na zvaničnoj prezentaciji ovog specijalnog rezervata prirode, u bari Zasavica je nedavno primećena i vidra. Upravo zato je i raspisana nagrada od strane Pokreta gorana Sremske Mitrovice za posetioce, koji uspeju da uslikaju vidru. Valjda kako bismo konačno bili sigurni da u Zasavici danas više ne obitavaju zmajevi. Ako su ikada i obitavali.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA