• 0

Crkva u Kotežu ima najlepši park na levoj obali Dunava: Nastala je u vreme patrijarha Pavla

U parohijskom domu pri crkvi posvećenoj Svetim apostolima Petru i Pavlu organizuju se i brojne radionice za mališane, ali i predavanja za starije parohijane

  • 0
Crkva Svetih apostola Petra i Pavla, Kotež

Foto: Ustupljene fotografije/Daniela Boljević

Uz Borču, beogradsko naselje Kotež je druga urbana sredina koja se nalazi na levoj obali Dunava. Teritorijalno pripada opštini Palilula. I naselje, samo po sebi, možda i ne bi moglo nečim posebnim da se izdvoji, da u njemu ne postoji jedno zdanje.

Preko puta škole u beogradskom naselju Kotež, a u neposrednoj blizini vrtića, nalazi se crkva posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu. U samom centru naselja, u Ulici Anke Matić broj 4.

Ono po čemu je ova svetinja posebna jeste ne samo zdanje, već najpre njeno dvorište koje je izuzetno lepo uređeno, ali i aktivnosti koje se u Parohijskom domu i pri samoj crkvi sprovode relativno često za sve zainteresovane stanovnike ovog naselja.

U vreme kada je na čelu Srpske pravoslavne crkve bio blaženopočivši patrijarh srpski Njegova svetost gospodin Pavle, a u Kotežu paroh bio Miloš Mićić, izgrađena je 2009. godine ova crkva. Iste godine najvoljeniji srpski patrijarh se upokojio, a vernici su želeli da u slavu boga i u spomen na patrijarha Pavla učine sve da ova crkva bude mesto porodičnih okupljanja i zdanje kojim će se svi stanovnici Koteža ponositi.

Crkva je posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu, a hramovna slava je Petrovdan koji se praznuje svake godine 12. jula. Freska dvojice apostola nalazi se na samom ulasku u svetinju.

U Parohijskom domu organizuju se brojne radionice, naročito za mlađe parohijane, kao i predavanja. Osim horom za odrasle, ova crkva se može pohvaliti i horom za decu, ali i horom vizantijskog pojanja.

Dvorište crkve Svetih apostola Petra i Pavla je ono što oduševljava sve posetioce, jer izgleda poput parka u koji je uloženo mnogo ljubavi, pažnje i truda.

Video: Na strmoj steni, u pećini nalazi se isposnica Svetog Save: Ako dođete i vode nema, grešni ste

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima