≫ 

Simbol Užica dobija novi izgled: Rekonstrukcija i konzervacija grada sagrađenog na litici iznad reke Đetinje

Tokom leta ovaj lokalitet dobio je novi izgled, a u toku su završni radovi trenutne faze

  • 2

Simbol grada Užica vekovima unazad je Stari grad koji je sagrađen na litici iznad reke Đetinje. Nekada je bio glavno srpsko uporište protiv Turaka, a danas je mesto koje rado obilaze građani, ali i brojni posetioci iz regiona jer sa na njega puca veličanstven pogled na čitav grad.

Tokom leta ovaj lokalitet dobio je novi izgled, a u toku su završni radovi trenutne faze.

- Tokom svih dosadašnjih radova izvršena je restauracija i konzervacija gornjeg srednjeg i donjeg grada, napravljena kula, kazamat i ti radovi su pri kraju. Ostalo je da se iznad kazamata uradi hidroizolacija i završi uređenje staze sa koje će se pružati prelep pogled na grad.

U rekonstrukciju i konzervaciju do sada je uloženo oko 60 miliona dinara. Iz budžeta grada izdvojeno je oko 16 miliona, republika je preko resornih ministarstava izdvojila oko 35, a prepoznajući značaj i potencijal užičke srednjevekovne tvrđave Američka ambasada radove je podržala sa oko 8 miliona dinara

Kada se sve što je planirano završi, pored Starog grada posetioci će moći da vide i hidrocentralu, ali i da jedinstvenom Zelenom oazom u Srbiji stignu do Neolitskog naselja, koje će takođe uskoro u potpunosti biti završeno.

Osim osiv, u toku je izrada i projekata za vodenu kulu i novi vidikovac, čime će biti nastavljena rekonstrukcija Starog Grada.

(Telegraf.rs/RINA)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    25. septembar 2021 | 16:38

    Mene zanima onaj dodat krov. Znam da nikad nije postojao. Da li je to dodato pitam se. Jer to bi bilo suludo. Inače tako je uradjeno ko da je juče sagradjeno. Nije više to, to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA