≫ 

Na zaboravljenoj srpskoj planini raste biljka koja leči srce: Pogled na Vlasinsko jezero sa nje je nagrada

Naziv planina Čemernik duguje biljci čemerika, koja na tom području uspeva

  • 1
Planina Čemernik Foto: Printskrin/Youtube/Marko Rincic

Sačinjena od kristalastih škriljaca, planina Čemernik nadvisuje Vlasinsko jezero. Na 1.638 metara nadmorske visine se nalazi Veliki Čemernik, koji se smatra njenim najvišim vrhom.

Ljubitelji planinarenja i avanturisti mogu se vrlo lako uspeti na vrh ove planine, jer staza ne spada u red teških. Početak markirane staze nalazi se na par stotina metara od hotela „Narcis“.

Ono što posebno utiče na ovu turu jeste pogled na Vlasinsko jezero, u kome se može uživati čitavom stazom.

Biljka zaslužna za naziv planine

Iako mnoge naziv planine asocira na reč čemer, zapravo je jedna biljna vrsta razlog za takav naziv.

Na području planine Čemernik uspeva biljka čemerika (lat. Veratrum). Mada se koristila u narodnoj medicini, ukoliko se pretera u količni, može biti otrovna. U prirodi se mogu naći dve vrste, i to bela i crna čemerika. Bela čemerika, koja se u u narodnoj medicini smatra odličnim lekom za srčane tegobe, uglavnom raste na ovoj planini.

U poslednje vreme je zabeleženo sušenje ove biljne vrste na Čemerniku i njeno postepeno iščezavanje.

Na ovoj planini rastu i divlja borovnica, zatim maljava breza i medveže grožđe, kao i jagorčevina, kleka i bela bukva, ali i druge biljne vrste - lisičarka, letnji i jesenji vrganji, kantarion, bela i crvena bukva...

Zbog tako bogate flore, vlasinski deo Čemernika se od 2004. godine nalazi pod zaštitom.

Crne ovce na Čemerniku

Narod poreklom sa severa Grčke, Karakačani i Ašani, naseljavali su u prošlosti i ovo područje. Tačnije, grčki stočari su sve do početka Drugog svetskog rata upravo na području Čemernika napasali svoja stada.

Ono po čemu su Crnovunci, kako ih je lokalno stanovništvo često nazivalo, ostali upamćeni jesu ovce čije je runo bilo crno i koje su se pokazale vrlo izvrdžljivim. Nažalost, danas se takozvana karačanaska ovca može naći samo u jednom domaćinstvu u selu Mačište, pa je i njen opstanak doveden u pitanje.

Bogatstvo vodama

Pored svih ovih zanimljivosti, treba pomenuti i izvore kojima je Čemernik obilato darovala majka priroda. U blizini najvišeg vrha nalazi se jedan od većih izvora, nazvan Bela voda. Iznad sela Kačari je izvor nazvan Hajdučki kladenac. A tu su i Popov kladenac, Ignjatova česma, Pavlov izvor i Nikolin kladenac, ali i mnogi drugi.

Čak i u toku leta, izvor Orlovac koji se nalazi na oko 1.610 metara nadmorske visine, a koji se smatra lekovitim, ne presušuje. Međutim, specifičan je po tome što nakon par metara ponire. Nalazi se u blizini izvora Bele vode.

I to je tek manji deo vodnog bogatstva ove planine, poznate po brojnim vodotokovima.

Planina Čemernik Foto: Printskrin/Youtube/Planinarenje Srbija - Lepote juga

Bogatstvo rudama

Još je u vreme turske vladavine planina Čemernik bila poznata, budući da su tada ovde postojali površinski kopovi rude gvožđa, koja je u blizini bila i topljena.

Kopovi su se nalazili u tadašnjim naseljima Ruplje, Vrla Reka i Rovine, te Markova poljana i Rudarski rid, dok su se turske kovačnice nalazile i Samokovu i Vigništu.

Planina Čemernik Foto: Printskrin/Youtube/Planinarenje Srbija - Lepote juga

Rudu molibden je na ovom području eksploatisala krajem 1940. godine u Mačkatici jedna nemačka kompanija.

Interesantan je podatak da je čuveni industrijalac, Đorđe Vajfert malo pre toga u Crvenom Bregu imao i rudnik. Tu je ekslopatisana ruda gvožđa, ali svega par godina, odnosno do početka Drugog svetskog rata.

Danas je manji broj sela na području planine Čemernik naseljen. Uglavnom ona koja se nalaze u nižim predelima.

Video: Ne znate gde ćete na letovanje: Otkrivamo vam skrivene lepote srpskih mora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Box

    28. septembar 2021 | 11:40

    Investitori i bilo kakva gradnja nije potrebna. Zelimo da Vlasina zauvek ostane prirodna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA