Na Izvoru života kod Pirota mnogi kažu da su našli spas: Dag banjica - eliksir zdravlja

Legende i svedočenja onih koji su osetili blagodeti izvora nadomak Pirota su brojne

  • 2
Dag banjica Foto: Youtube/Printscreen/Zoran Mišić

U podnožju planine Vidlič nalazi se Gradašnička reka, na kojoj postoji mesto poznato po lokalnom nazivu Izvor života. Razlog za takav naziv treba tražiti u pričama o neverovatnim izlečenjima, o kojima svedoče najpre meštani tog kraja u blizini Pirota.

Zvanično je u pitanju Dag banjica, mesto za čiji naziv je zaslužna izvesna Turkinja Daga. Zapravo legenda navodi da se u davna vremena ona obrela baš na izvorištu Gradašničke reke. I mada je pre toga lek za bolest koju je mučila pokušavala da nađe svugde, tek nakon dolaska ovde, ona se izlečila.

Bilo da je tako ili ne, legenda o Dagi i njenom čudesnom izlečenju ostala je da živi do današnjih dana.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Milica Potic (@_mountain.girl_)

Voda sa srebrom

Iako vode na izvorištu Dag banjica nisu još uvek dovoljno istražene, poznato je da je njihova temperatura u proseku 29 stepeni. Takođe se zna da sadrže i srebro.

Ne treba, međutim, zaboraviti da uprkos tome mesto još uvek nije okarakterisano kao lečilište. Ali, ipak postoje brojna svedočanstva ljudi koji su ga posetili i koji svedoče da su upravo tu pronašli spas za pojedine zdravstvene probleme.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Violeta Stankovic (@violeta_lekic_stankovic)

Tome svedoči i još jedna lokalna legenda, koja datira iz perioda rimske vladavine tim područjem. Vraćajući se iz jednog od pohoda, rimski vojnici koji su bili ranjeni ostavljeni su baš na tom mestu da umru, jer su njihovi saborci smatrali da ne postoji šansa da prežive. Ali je izgleda sudbina planirala drugačije, pa su oni naprasno ozdravili nakon što su konzumirali vodu sa ovih izvora.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
@wftga_convention_2022 је поделио/ла објаву

Dve grupe izvora

Na desnoj obali Dobrodolske reke locirano je pet izvora. Temperatura vode na njima je između 26 i 31 stepen, i u njima se nalazi manja količinu gasova.

Oko 230 metara uzvodno od te grupe izvora, nalazi se još jedno izvorište. Temperatura vode na tim izvorima je oko 18 stepeni.

Svi izvori izbijaju na različitoj nadmorskoj visini, primarno zbog lokacije, budući da se nalaze na rasedima i na različitim dubinama, pa se na određenim delovima njiove vode presecaju i mešaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA