≫ 

U ovom srpskom selu niko ne živi, a svi bi voleli da se tamo presele

Iznad Mokrogorske kotline danas se uzdiže brdo Mećavnik, poznato po etno selu Drvengrad

  • 2
Aleksandar Vučić Drvengrad Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Kada je u vreme turske vladavine u jednom od sela na Zlatiboru prenoćila vojska, pokušala je da se zagreje, loživši drva koja su se tu nalazila. Međutim, to im baš nije pošlo za rukom, pa su se žalili da je ta "gora mokra". Upravo to je Mustaj begu, pribojskom agi, poslužilo da selo nazove Mokra Gora.

Iznad Mokrogorske kotline danas se uzdiže brdo Mećavnik, poznato po etno-selu Drvengrad.

U pitanju je selo uređeno u etno-stilu, u kome bi mnogi želeli da se nastane. Ipak, u njemu danas niko ne živi. Zbog potreba snimanja filma „Život je čudo“, reditelj Emir Kusturica je osmislio ovo etno-selo, koje je danas jedna od atrakcija Zlatiborskog okruga.

Aleksandar Vučić Emir Kusturica Drvengrad Mećavnik Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Etno-selo visoke kategorizacije

U okviru Parka prirode Mokra Gora, na oko 210 kilometara udaljenosti od Beograda, nalazi se ovo, po svemu jedinstveno etno-selo u Srbiji. Za najbolje arhitektonsko ostvarenje na tlu Evrope Drvengrad je proglašen 2005. godine, od strane stručnog žirija Fondacije za arhitekturu „Filip Rotije“, iz Brisela.

Kusturica je inspiraciju za Drvengrad pronašao u antičkom gradu Efesu. Mećavnik je grad iz sna, kog je utopijska slika pretvorila, ipak, u stavrnost, navedeno je je na sajtu mecavnik.info.

Aleksandar Vučić Drvengrad Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Pored toga što je domaćin dva festivala - Kustendorf i Boljšoj - može se pohvaliti i još jednim značajnim projektom. Andrićgrad, poznat i kao Kamengrad, još je jedno etno-selo na ovom području, nazvano u slavu jedinog srpskog nobelovca. Otvoren je za posete 5. jula 2012. godine.

Pored toga što se u Andrićgradu nalaze pozorište i bioskop, te smeštajni i ugostiteljski objekti, tu je i crkva, spomen kuća Ive Andrića i spomenik srpskom nobelovcu, kao i Petru Drugom Petroviću Njegošu, ali i zgrada Andrićeve gimnazije i druge građevine. Crkva u Andrićgradu posvećena je Svetom caru Lazaru i Kosovskim mučenicima. Ovde od 2013. godine funkcioniše i Andrićev institut. Tri godine docnije otvorena je i Akademija umetnosti, namenjena školovanju glumaca, reditelja i ostalih zanimanja iz te branše.

Atrakcije Drvengrada

Pored toga što se posetiocima nudi mogućnost smeštaja u autentičnim starinskim kućama, mogu uživati i u brojnim lokalnim gastronomskim specijalitetima. Ali, to nisu obična jela. Za njihovu pripremu se koriste namirnice koje su uzgajane na području Mokre Gore, što im daje poseban ukus. Gostima se nude i domaći kajmak i sir, kao i mleko i drugi mlečni proizvodi. Interesantno je i to što se tu napasaju grla gatačkog govečeta, hercegovačke autohtone rase.

Crkva posvećena Svetom Savi, hotel „Mećavnik“, bioskop „Andergraund“ i galerija slika „Macola“, tek su neke od atrakcija Drvengrada. Tu je i restoran nacionalne kuhinje „Lotika“, poslastičarnica „Anica“, u kojoj se gostima nude domaći sokovi i poslastice, kao i prodavnica u čijoj ponudi se nalaze radovi žena toga kraja.

Za ljubitelje zimskih sportova ovo je takođe odličan izbor, jer se u blizini nalazi i skijalište „Iver“. Oko 10 kilometara udaljeno, na 1.490 metara nadmorske visine, nalazi se i skijalište sa prvim sistemom za veštački sneg u našoj zemlji.

Sem otvorenog i zatvorenog parkinga za sve goste, na Mećavniku se nalazi i heliodrom.

Video: Danas je turistička atrakcija, a nekada je bilo prvo Olimpijsko selo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lili

    1. novembar 2021 | 09:11

    Kome pripada ta zemlja na kojoj je sve to izgradjeno? Bojim se da i to uzurpirano od močnika kao i sve u ovoj državi.

  • BG-1

    31. oktobar 2021 | 18:46

    A gde se to srpsko selo nalazi,jel u Republici Srbiji ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA