≫ 

Top 10 destinacija u Srbiji koje možete posetiti tokom nastupajućeg mini odmora

U Srbiji ima sasvim dovoljno mesta na kojima se mogu napuniti baterije

  • 13
Tara, planina, Vidikovac Foto: RINA

Pravo je vreme da razmislimo o nastupajućem prazniku i slobodnom vremenu, koje ćemo imati na raspolaganju. Dan primirja u Prvom svetskom ratu (11. novembar, četvrtak) se u Republici Srbiji obeležava kao neradan dan, što će mnogi iskoristiti da spoje sa petkom i dva dana vikenda.

U našoj zemlji, kao što je poznato, postoje mnoge destinacije koje možemo posetiti i u njima uživati u toku cele godine. A to može biti neka od planina ili brojnih banja u našoj zemlji, ali i neka od vrlo zanimljivih sela, kojih u Srbiji ima sasvim dovoljno.

Ovo su tek neki od predloga. Pustite mašti na volju i pronađite destinaciju, na kojoj ćete moći da napunite baterije i zaista odmorite.

1. Vrnjačka banja

Jedno od najpoznatijih i najstarijih banjskih lečilišta u Srbiji privlači pažnju turista u toku cele godine. Osim brojnih smeštajnih objekata različite kategorizacije, u Vrnjačkoj banji su gostima na raspolaganju i mnogi drugi sadržaji.

U blizini se nalaze i grad Kraljevo i planina Goč, što pruža priliku i za izlete. A kad ste već u Vrnjačkoj banji, ne propustite obilazak Mosta ljubavi i naravno fotografisanje pored maskote „Igre bez granica“ 1990. godine, čuvenog vrapca Gočka.

2. Zlatibor

Lepote ove srpske planine nadaleko su poznate. Atrakcija na Zlatiboru ne manjka, a uživanje je zagarantovano.

Upravo je ova planina među najčešće posećivanim u svako doba godine.

3. Sremski Karlovci

Ukoliko želite da upoznate jedno od najlepših sremačkih gradskih naselja, Sremski Karlovci su pravi izbor. Blizina Novog Sada je dodatna prednost.

Saborna crkva Svetog Nikole, zgrada Patrijaršije i Karlovačka gimnazija, tek su neke od znamenitih građevina. Tu je i Rimokatolička crkva Svetog Trojstva, Fontana četiri lava i Pravoslavna Bogoslovija, ali i brdo Stražilovo, koje se uzdiže na Sremskim Karlovcima. U pitanju je jedno od najpoznatijih fruškogorskih izletišta, koje je proslavio srpski pesnik Branko Radičević, čiji se spomenik na Stražilovu nalazi.

4. Tara

Planinski masiv u zapadnom delu Srbije poznat je mnogim atrakcijama.

Kanjon reke Drine, brojni vidikovci i neverovatne prirodne lepote doprinele su da 1981. godine Tara bude proglašena Nacionalnim parkom.

Banja Ždrelo, foto screenshot Youtube Banja Ždrelo, foto screenshot Youtube

5. Banja Ždrelo

U blizini ostataka istoimenog srednjevekovnog grada danas se, baš na ulasku u Gornjačku klisuru nalazi i sve poznatije banjsko lečilište. Banja Ždrelo važi za jednu od mlađih banja u našoj zemlji, budući da je lekovitost banjskih voda otkrivena tek pre oko dve decenije.

6. Fruška Gora

Na području Nacionalnog parka Fruška Gora, koji se prostire na površini većoj od 250 kvadratnih kilometara, najviši vrh je Crveni Čot. Ono po čemu je ova planina takođe poznata jesu 17 manastira, od kojih su mnogi okarakterisani kao spomenici kulture.

Brojna su i jezera na području ove planine, među kojima su najzanimljivija Beli kamen i Ledinačko, nastali na napuštenim površinskim kopovima.

7. Aranđelovac

Znamenitosti ovog šumadijskog grada su brojne. Odlična je ideja iskoristiti Aranđelovac za smeštaj i upoznati bolje okolinu. Šetnja Parkom Bukovičke banje, koji se nalazi nadomak samog centra, zanimljiva je u svako doba godine.

Risovačka pećina se nalazi na samom ulasku u grad. U blizini su i Garaško jezero, Orašac i Topola.

Stara planina Foto: PD Orfej / Aleksandar Cvetković

8. Stara planina

Pravi ljubitelji prirode će uživati na ovoj planini, čiji se veći deo prostire na teritoriji obližnje Bugarske.

Vrh Midžor je najviši vrh Stare planine u našoj zemlji. Ovde se nalaze i klisura reke Temštice, klisura Vladikine ploče i klisura Rosomačke reke. Na nadmorskoj visini od 1.758 metara nalazi se vrh babin Zub i istoimeni skijaški centar.

9. Divčibare

Gradsko naselje na planini Maljen je odličan izbor za odmor od gradske vreve. Tim pre što se Divčibare nalaze na nadmorskoj visini, koja se može smatrati idealnom. Baš iz tog razloga se smatraju i vazdušnom banjom.

Razvijen je seoski turizam, a postoje i dve ski staze.

10. Rtanj

U koje god doba godine da posetite planinu, koja je protkana legendama, nećete pogrešiti. Iako je nedavno na vrhu Rtnja zabeležen i sneg, uspon na Rtanj i obilazak okoline je interesantan u svako doba godine.

Ko god je imao prilike da bolje upozna ovu planinu, često joj se kasnije i vraća, jer koliko god puta da posetite Rtanj, on uvek ima neku novu tajnu.

Video: Pao jedan od simbola Srbije: Veliki sneg odlomio najveće grane na Svetom boru na Kamenoj Gori

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srba

    6. novembar 2021 | 18:51

    Zasto je Zlatibor na listi? To je najgore mesto za odmor

  • Ssss

    6. novembar 2021 | 20:06

    Prvo nema para, sve poskupelo plate ni da mrdnu, a koji praznik, to vazi samo za drzavne firme, a za nas smrtnike kod privatnika nema praznika, a kamoli spajanje sa vikendom, nema nista od praznika, jer je drzava u bunaru, ko ce njih da sluzi i da im titra kada oni izdaju za praznik, da je ozbiljna drzava kao sto NIJE, ne bi nista radilo, valjda mozemo svi jedan dan ispeci hleb, ili uzeti dan ranije, pa svi napolje sa decom u setnju, SETNJU!!! ne u trzni centar, MC ili tako nesto

  • Radnik

    6. novembar 2021 | 18:50

    Samo ne znam ko od nas postenih i radnih ima novca da ide na ovakva mesta u Srbiji. Da li znate kolike su cene svega?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA