≫ 

Prirodni fenomen sličan grčkim Meteorama postoji i u Srbiji: Evo gde se nalazi

U blizini Trgovišta nalazi se Vražji kamen. Na vrhu jedne od kupa smeštena je i Bogorodičina crkva, čiji nastanak je protkan brojnim legendama

  • 0
Vražji kamen Foto: Shutterstock

Nema sumnje da su manastiri Meteora fascinantni prirodni fenomen, koji svake godine posećuju brojni turisti. Posebno oni koji letuju u Grčkoj, pa iskoriste tu priliku da posete neki od manastira na vrhu stena. Ipak, pre toga bi trebalo znati da i u Srbiji postoji geomorfološki fenomen, koji po atraktivnosti može stati rame uz rame sa pomenutim grčkim manastirima, iako se ne pominje tako često.

U ataru sela Donja Trnica, nadomak Trgovišta, nalazi se Vražji kamen. Iako postoji naučno objašnjenje za formiranje ovog prirodnog fenomena, mesto prate brojne legende.

Tim pre što se na samom vrhu Vražjeg kamena, na steni visine 60 metara, nalazi i omanja crkva posvećena Presvetoj Bogorodici.

Vražji kamen Foto: Shutterstock

Naučno objašnjenje

U davna vremena je reka Pčinja, koja tuda protiče, uspela da proseče stenu, koja se tu nalazila. Zahvaljujući procesu erozije i denudacije, formirane su stene prosečne visine oko 60 metara.

Baš zato što je reka prosekla stene, narod ovog kraja je današnji Vražji kamen nazivao i Prosečnik. Ipak, vremenom se ustalio današnji naziv. Možda baš zbog legende koja prati ovo neobično mesto.

Vražji kamen Foto: Shutterstock

Šta kaže narod?

Bogato je narodno predanje vezano uz nastanak ne samo ovih stena, nego i crkvicu koja se na vrhu jedne od kupa nalazi.

Jedna od često pominjanih legendi o nastanku ovog prirodnog fenomena pominje i đavole. Prema njoj, nekoliko njih je želelo iz nepoznatog razloga da spoje obale reke Pčinje i da na taj način preusmere njen tok. Budući da su bili snažni, oni su čupali stene koje su se nalazile na okolnim uzvišenjima. Ipak, u svom naumu nisu uspevali, jer im je vremenom ponestalo stena, pa su krenuli u pravcu Končuljske klisure. Upravo tu su pronašli i najveću stenu, uzeli je i vratili se da još jednom pokušaju u svom naumu. Iako nisu u tome ipak uspeli, narodno predanje veli da je baš tako i nastao Vražji kamen.

Crkva u kojoj nema ni venčanja ni krštenja

Postoji još jedna narodna legenda u vezi sa nastankom Vražjeg kamena, odnosno crkvice na vrhu jedne od kupa.

Stanovnici okolnih sela su odlučili da baš pored Pčinje sagrade crkvu, ali im đavoli nisu to dozvoljavali. Kako su đavoli bili ljuti jer ih meštani nisu poštovali, oni su čitav njihov dnevni rad uništavali, pa bi u toku noći porušili sve ono što bi meštani sagradili. Ali u svom naumu nisu uspeli, te je crkvica i dan danas ostala.

Ipak, mnogo je interesantnija legenda o ljubavi dvoje mladih, koja se završila tragično. Smatra se da se baš zbog te legende i danas poštuje nepisano pravilo da se u Bogorodičinoj crkvi na Vražjem kamenu ne organizuju ni venčanja, a ni krštenja.

On je bio iz bogate porodice, ona iz siromašne. Očekivano, roditelji su bili protiv tog braka. Uprkos tome, venčanje je ipak bilo organizovano i to baš u crkvici na Vražjem kamenu.

Kada su mladenci uzjahali konje nakon venčanja, prema tadašnjem običaju, konj na kome je bio mladoženja je otrčao ka provaliji, u koju se zajedno sa mladoženjom survao, jer se uplašio muzike, koja je pratila venčanje. Videvši to, mlada je odmah za svojim dragim skočila u tu istu provaliju.

Iako je legenda koja prati Bogorodičinu crkvu na Vražjem kamenu svedočenje o tragičnoj ljubavi, postoji verovanje da ljudi koji imaju problem sa dobijanjem potomstva treba da borave neko vreme u ovoj crkvici. Prema narodnom verovanju, razlog zbog koga Bog daruje ljude potomstvom nakon boravka u crkvici jeste uspomen na stradale, koji su uprkos ljubavi tragično završili i nisu imali potomke.

Video: Srpsko selo u kome se vidi budućnost i prošlost samo ne nosite kompas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA