≫ 

Šetnja po Vrnjačkoj Banji, skijanje na Goču: Srpska banjska kraljica idealna za zimski odmor

Klimatske karakteristike ovog područja pokazuju da zime u Vrnjačkoj Banji nisu oštre, ali da često zna da se zabeli tokom najhladnijeg perioda godine, što dodatno upotpunjuje lepotu boravka

  • 1
Vrnjačka Banja i planina Goč skijanje Foto: Shutterstock

Ne samo da je Vrnjačka Banja mesto u kom se nalazi jedno od najstarijih lečilišta u našoj zemlji, već se sa pravom smatra i najpoznatijom destinacijom koja je atraktivna za posete tokom cele godine.

Možda niste razmišljali u tom pravcu, ali zima u banji podno Goča može da bude i te kako interesantna. Blizina ove planine i Zapadne Morave čini je i vazdušnom banjom, pa boravak u njoj pomaže oporavku organizma od stresa i pruža mogućnost posetiocima da „napune baterije“.

Klimatske karakteristike ovog područja pokazuju da zime u Vrnjačkoj Banji nisu oštre, ali da često zna da se zabeli tokom najhladnijeg perioda godine, što dodatno upotpunjuje lepotu boravka.

Most ljubavi, Vrnjačka banja Foto: Wikimedia/White Writer

Zašto je i zimi zanimljivo u Vrnjačkoj Banji?

Šetnja vrnjačkim parkovima u zimskom periodu može biti posebno interesantna. Još ako budete te sreće da ovde boravite dok pada sneg, prilično je izvesno da će ovo biti vaša omiljena destinacija u toku mnogih budućih zima.

Vrnjačka banja zima Foto: Shutterstock

Podrazumeva se da prilikom šetnje kroz Vrnjačku Banju ne bi trebalo da propustite ni obilazak Mosta ljubavi. Svojevrsna atrakcija ovog turističkog mesta, priča o tragičnoj ljubavi dvoje mladih Vrnjčana opevana je u pesmi Desanke Maksimović, što su kasnije meštani iskoristili da privuku još više turista.

Upravo se na tom mestu organizuje i takmičenje za najduži poljubac, a zaljubljeni ne propuštaju priliku da ispoštuju tradiciju i simbolično "zaključaju" svoju ljubav, kačeći katance na ograde ovog mosta.

Blizina planine Goč je vrlo značajna za ljubitelje zimskih aktivnosti. Udaljena tek oko 12 kilometara od Vrnjačke Banje, ova planina se može pohvaliti sa tri ski-staze. Prilaz je moguć i iz pravca Vrnjačke Banje i iz pravca Kraljeva. Osim Velike staze, duge 500 metara, postoji i ski-skaza „Krst“, kao i ski-staza „Mali princ“ namenjena mališanima, u okviru koje funkcioniše i škola skijanja.

U zavisnosti od toga da li ste ljubitelj aktivnog odmora ili ne, zimski period možete iskoristiti i za upoznavanje okoline Vrnjačke Banje, odnosno srpskih srednjevekovnih manastira koji se u njenoj blizini nalaze ili uživati u ponudi SPA centra nekog od vrnjačkih hotela više kategorizacije.

Za koju god opciju da se odlučite, zima u Vrnjačkoj Banji je nešto što ne treba propustiti.

Video: U javnim kupatilima banjali su se i robovi: Lokalitet starih Rimljana na teritoriji Čačka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA