≫ 

Rtanj – misteriozna planina koja gospodari istočnom Srbijom i planinare mori žeđu

Pripada lancu Karpatskih planina i poznata je po brojnim fenomenima i legendama

  • 2
Rtanj 365 dana Foto: Ivan Strahinić

Nadomak Boljevca, na oko 200 kilometara od Beograda nalazi se planina Rtanj, najmisterioznija planina u Srbiji.

Kad se pogleda iz daljine, Rtanj liči na ogromnu prirodnu piramidu, pa otud i brojne legende koje su nastale zbog njenog oblika.

Planina koja gospodari istočnom Srbiju pripada lancu Karpatskih planina, a njen najviši vrh Šiljak nalazi se na 1.565 metara.

Prema predanju, Rtanj je planina koja je iznutra šuplja, a svi ulazi u nju su zatvoreni. U davna vremena, opet po predanju, svako ko je uspeo da prođe kroz Rtanj više nije bio isti čovek kada se iz utrobe planine vratio „među običan svet“.

Osim što je interesantna naučnicima koji pokušavaju da objasne brojne fenomene koji se dešavaju na Rtnju – iznenadno pražnjenje baterija na mobilnim telefonima, kamere koje podrhtavaju, foto-aparati koji „otkazuju poslušnost“..., ova planina je poslastica i za planinare. Uprkos tome što nije teška za penjanje, poznata je kao „planina koja mori žeđu“, jer je krečnjačkog sastava, te na putu do vrha ne postoji nijedan potok na kom bi planinari mogli da okvase usta.

Iako je prelepa tokom cele godine, za one koji još nisu posetili Rtanj preporuka je da to učine od maja do kraja oktobra. Tad je priroda najbujnija, dobro markirane staze onemogućavaju da zalutate, a pogled kojim ćete biti nagrađeni sa Šiljka pamtićete do kraja života.

Foto: Ivan Strahinić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    7. januar 2022 | 18:38

    Cuvajmo nasa prirodna bogastva,ona ce nam vratiti visestruko za nase zdravlje i dug zivot

  • Margit

    7. januar 2022 | 21:48

    Odrasla sam u podnožju Rtnja, cim se ujutru probudim i izdajem u dvoriste ugledam vrh Rtnja. Predivan Rtanj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA