≫ 

Dvorac Fantast podignut je iz inata: Vojvođanski čardak ni na nebu ni na zemlji

Sudbinu nekadašnjeg veleposednika Bogdana Dunđerskog deli i zdanje koje je podigao u vojvođanskoj ravnici

  • 0
Dvorac Fantast

Foto: Ivan Strahinić

Dvorac Fantast kod Bečeja, zadužbina veleposednika Bogdana Dunđerskog, bio je donedavno jedna od najvažnijih turističkih atrakcija Srbije.

Vojvođanski dvorac izgrađen je u stilu neogotike i neoklasicizma, sa kapelom koja čuva dela slavnog srpskog slikara Uroša Predića.

Fantast je podigao jedan od tada najbogatijih ljudi koji su živeli na ovim prostorima, a ime mu je dao po svom najlepšem konju Fantastu. Naime, Bogdan Dunđerski bio je veliki zaljubljenik u konje, pa je na imanju kod dvorca napravio i ergelu sa čak 1.400 konja.

Ali, bogatstvo počelo je da se topi, a Dunđerski je, u inat glasinama da je bankrotirao, odlučio da podigne velelepno zdanje i tako se obračuna sa dušebrižnicima koji su se, kako to inače u životu biva, sladili nad neočekivanim obrtom u životu nekadašnjeg bogataša.

Dvorac Fantast podignut je početkom prošlog veka, a završen 1925. godine. Monumentalna bela zgrada sa četiri kule sa kojih se vojvođanska ravnica mogla videti kao na dlanu nacionalizovana je dve decenije kasnije.

Nažalost, dvorac koji je do pre Drugog svetskog rata bio ponos ovog dela Srbije doživeo je, kao i njegov zadužbinar, tužnu i tešku sudbinu; ruiniran, prelepi arhitektonski gorostas godinama je bio nemi svedok nekadašnje ogromne finansijske moći porodice Dunđerski. Kako Bogdan nije imao dece, tako je jedan od 20 dvoraca koje je porodica Dunđerski podigla - i to baš onaj najlepši, bio prepušten zaboravu...

Još jedna tužna činjenica dovoljno slikovito govori o odnosu posleratnih vlasti prema Fantastu – opljačkan je, a u unutrašnjost dvorca puštene su ovce koje su uništile dobar deo nekada skupocenih podova.

U želji da spasi dvorac od propadanja, osamdesetih godina kompanija PIK Bečej Fantast uložila je novac i pretvorila dvorac u rezidencijalni objekat. Dvorac je postao hotel, a posetioci su mogli da jašu konje, da uživaju u prostranom parku na imanju, posete kapelu Svetog Đorđa...

Život je iznova počeo da pulsira na imanju čuvene porodice Dunđerski, a nije mali ni broj zaljubljenih parova koji su upravo na ovom mestu izgovorili sudbonosno "da" koje, spletom okolnosti, zadužbinar Bogdan Dunđerski nikada nije izgovorio...

Nažalost, zbog restitucije koja nije okončana, Fantast je privremeno zatvoren. Svi oni koji su makar jednom zaronili u ovu bajku iz prošlog veka svim srcem se nadaju da će kapije zadužbine veleposednika Bogdana Dunđerskog brzo biti iznova otvorene.

Foto: Ivan Strahinić (arhivske fotografije)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA