≫ 

Beljanica je bogata čistom vodom i pećinama nestvarne lepote: Dragulj istočne Srbije

Ovu planinu podjednako vole i speleolozi i planinari

  • 1
365 dana kroz Srbiju, Beljanica Foto: Ivan Strahinić

Između sliva reke Mlave i Žagubičke kotline na severu, i sliva reke Resave na jugu nalazi se Beljanica, jedna od najvećih krečnjačkih planina u istočnom delu Srbije.

U grebenu Beljanice smeštene su mnogobrojne pećine, a u podnožju Malo i Veliko vrelo. Na južnoj padini planine nalazi se vodopad Veliki buk.

Površinski tokovi sa velikim brojem reka i potoka ponornica raduju planinare, jer je voda čista i može se piti bez straha od zaraze.

U speleološkim krugovima Beljanica je posebno omiljena, jer se na ovom lokalitetu nalazi veliki broj pećina. Najpoznatija je svakako Resavska pećina, ali i Velika Atula, Jelarče, Pionirska pećina, Izviđačka pećina, Ivkov ponor i Vlaška pećina.

Vrh nosi ime isto kao i planina – Beljanica, i nalazi se na 1.339 metara nadmorske visine. Iako se čini da je ovu visinu lagano savladati, kad izađete na teren shvatićete da to baš i nije tako.

Uprkos tome, Beljanica je uz Trem i Rtanj jedna od tri planine u Srbiji do čijih vrhova planinari najradije odlaze, jer je priroda prelepa, a pogled sa vrha spektakularan.

Foto: Ivan Strahinić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Resava 88

    30. januar 2022 | 18:52

    Sve je manje ljudi u ovom kraju a u lepotama planine uživaju najviše divlje zivotinje i ptice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA