≫ 

Omiljenom izletištu Beograđana ime su dali Turci: Na Avali raste cvetak zanovetak

Među 600 biljnih vrsta i samoniklog drveća, na planini pokraj prestonice Srbije rastu prirodne retkosti poput zlatana, zelenike i zanovetka

  • 2
365 dana kroz Srbiju Avala Foto: Ivan Strahinić

Na nepunih 17 kilometara od Beograda nalazi se Avala, jedno od omiljenih prestoničkih izletišta.

Najviši vrh Žrnov nalazi se na 511 metara nadmorske visine. Ime je dobio po istoimenom srednjovekovnom utvrđenju sa čijeg se vrha pružao pogled na celu oblast, sve do Dunava.

Turci su, opisujući Avalu, govorili da je to „havala“, odnosno pregrada ili prepreka. Na mestu na kom se nekada nalazilo srednjovekovno utvrđenje koje je 1934. razrušeno dinamitom četiri godine kasnije podignut je Spomenik neznanom junaku.

Svakako najpoznatiji simbol Avale je Avalski toranj, najveća građevina u bivšoj Jugoslaviji, koju su NATO snage srušile u bombardovanju 1999. godine. Obnovljen je pre nepunih 12 godina i visok je 204,57 metara.

Iako Avalu, kao i Kosmaj, mnogi ne doživljavaju kao planinu, na njenim padinama 1929. godine održano je prvo takmičenje u Srbiji u smučarskom trčanju na osam kilometara. Takođe, 1946. na ovoj planini održano je prvo smučarsko prvenstvo Srbije.

Avala je dom za više od 600 biljnih vrsta, a botaničari posebno izdvajaju tri vrste koje predstavljaju prirodne retkosti – zlatan, zeleniku i zanovetak.

Foto: Ivan Strahinić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bravo

    9. februar 2022 | 19:36

    Eeee da su nam turci bili bi na konja a sa ovim nasima nismo ni na magarca no jasemo ko koga stigne.

  • Mik

    10. februar 2022 | 08:54

    A sta je to SMUČANJE?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA