≫ 

Grad u kom je živeo čuveni srpski slikar, domaćin je i Sremske kobasicijade

Sremska kobasicijada će, prema najavama 25. put biti održana u subotu, 12. februara u Slovačkom domu Šid

  • 2
Šid, panorama centar grada Foto: Shutterstock

Oivičen rekom Savom, na obroncima Fruške Gore, nalazi se Šid. Grad u kome je od svoje četvrte godine živeo jedan od 100 najznamenitijih Srba, slikar Sava Šumanović.

Osim reke Save, koja dužinom od 16 kilometara protiče kroz teritoriju opštine Šid, tu su još dve reke, Sutla i Bosut, ali i dve galerije, po tri manastira i tri jezera, tako da se može reći da se druga po veličini sremačka opština i te kako ima čime pohvaliti.

Pored toga, Šid je domaćin i mnogim zanimljivim manifestacijama. Jedna od njih, Sremska kobasicijada će, prema najavama 25. put biti održana u subotu, 12. februara u Slovačkom domu Šid, navode sremskevesti.rs.

Turistička ponuda Šida

Čak oko 40% teritorije Nacionalnog parka Fruška gora nalazi se na teritorije opštine Šid. Upravo zato se i navodi da se ova sremačka opština može pohvaliti i sa tri jezera i to Moharač i Bruje, koji se nalaze u Erdeviku i jezerom Sot, u istoimenom naselju.

Posebno je interesantan podatak da se deo moštiju Svetog kneza Lazara Hrebeljanovića čuvaju u šidskoj crkvi, koja je posvećena Svetom Nikoli.

U ulici Svetog Save broj 7 nalazi se i galerija slika „Sava Šumanović“. Ne samo da je njegova majka Persida poklonila 417 sinovljevih slika, već i kuću u kojoj se danas nalazi ova galerija. Upravo je ta kuća okarakterisana kao spomenik kulture od velikog značaja i neizostavna je stanica za obilazak prilikom posete Šidu.

Šid, panorama centar grada Foto: Shutterstock

U gradu se nalazi i Muzej naivne umetnosti "Ilijanum", a na području opštine postoji i nekoliko lovišta, među kojima je najpoznatije ono u Moroviću.

Selo Sutla, koje pripada šidskoj opštini posebno je zanimljivo. Ne samo da se tu reka Sutla uliva u Bosut, već postoje i čak četiri mosta. Spomen obeležje Sremski front takođe pripada ovoj sremačkoj optini, na čijoj teritoriji se nalaze i manastir Đipša, manastir posvećen Svetoj Petki u selu Berkasovu i manastir Privina glava.

A ako već posećujete Šid za vikend, ne propustite da uz fenomenalnu domaću kobasicu isprobate i neko od vina, po kojima je ovaj deo naše zemlje takođe poznat.

Video: Poslednje delo genija kojeg su streljale ustaše: Koju tajnu kriju Beračice Save Šumanovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    11. februar 2022 | 19:25

    Ovaj sneg je od pre deset godina tad je bilo puno od tad jeda 6 cm .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA