≫ 

Tirkizno plavo jezero nestvarne lepote u blizini Valjeva prati tužna istorija

Ne samo ovo, već i Zavojsko i Zlatarsko jezero, koja su danas poznata kao turistički dragulji svog kraja, imaju tužnu prošlost

  • 2
Jezero Rovni kod Valjeva, valjevo Foto: Shutterstock

Iako je gradnja brane Stubo-Rovni, nazvane po istoimenim valjevskim selima između kojih se nalazi, započeta još 1988. godine, javnost je za to saznala tek pre koju godinu. Tada je zbog njenog završetka i početka punjenja jezera, silom prilika bila potopljena i Valjevska Gračanica, kako se još naziva crkva u selu Tubravić, posvećena Svetom arhanđelu Mihailu.

Ne samo ovo, već i Zavojsko i Zlatarsko jezero, koja su danas poznata kao turistički dragulji svog kraja, imaju tužnu prošlost. Prilikom njihovog nastanka potopljena su cela sela.

No, bilo kako bilo, tri godine od početka gradnje ove brane, ponestaje finansijskih sredstava pa gradnja staje. Nastavljena je nakon deset godina i konačno završena 2015. godine.

Jezero Rovni kod Valjeva, valjevo Foto: Shutterstock

Jezero za vodosnabdevanje

Da nema jezera Rovni, koje je nastalo nakon gradnje brane, ne samo Valjevo i Lazarevac, nego ni Mionica, Ub i Lajkovac ne bi imali adekvatno vodosnabdevanje.

Ono što posebno opčinjava posetioce ovog jezera, udaljenog oko 15 kilometara od Valjeva, jeste njegov oblik i gotovo nestvarna plava boja vode. Nastalo je pregrađivanjem reke Jablanice i površine je preko 10 kvadratnih kilometara. Najveća dubina jezera Rovni je 67 metara.

Šta videti u okolini jezera Rovni?

U selu Stubo nalazi se vidikovac, koji je možda i jedan od najtarktivnijih. Nakon oko 1.500 metara staze stiže se do vidikovca Velika stena, sa koga se pruža pogled prema jezeru Rovni. Mnogi posetioci tvrde da je to pogled koji oduzima dah, jer se tirkizni dragulj vidi u svoj njegovoj lepoti.

Valjevo Foto: Shutterstock

Prilikom posete jezeru Rovni ne treba propustiti ni obilazak grada Valjeva, kao ni manastira Lelić i Ćelije. Reka Gradac jedna je od znamenitosti valjevskog kraja, a poznata je po temperaturi vode, koja je i u toku leta prilično niska. Ali je zato priroda oko nje zadivljujuća. U valjevskom celu Petnica nalazi se i ispotimena pećina. Čine je Gornja pećina i Donja, a okarakterisane su kao spomenik prirode.

U davna vremena je na brdu Vidrak bio lično Marko Kraljević. Tako bar navodi jedna od očuvanih lokalnih legendi. I baš tu je ovaj čuveni junak odlučio da sedne i odmori. Od tada je ovo brdo zaravnjeno i na njegovom vrhu se nalazi čuveni vidikovac, simbolično nazvan Markova stolica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vanja Maric

    17. februar 2022 | 00:05

    Врло објективно извештавање. Од 1988г па наовамо, и Ваљево и све набројане околне Оптине, вероварно би помрле од жеђи чекајући брану Ровни. То је , као и све у овој држаци, чисто прање паеа, више од 30г. Да се зна, околна села немају воде за пиће, а град Ваљево и остали се снабдевају пијаћом водом са Градца и околних извора. А та брана Ровни сада нема никакву употребу, само је лепа за сликање. Жали Боже уништавања свега...

  • Vuk

    12. februar 2022 | 20:22

    Bože pomozi, da to nije ono jezero gde je potopljena crkva?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA