≫ 

Orijent ekspres, fabrika pekmeza i vašari za pamćenje: Zaboravljena istorija Mladenovca

Kroz varoš koja je pre pola veka pripojena Beogradu, 37 godina prolazio je najpoznatiji voz na svetu

  • 5
365 dana kroz Srbiju Mladenovac Foto: Ivan Strahinić

U dolini Velikog Luga, blizu Kosmaja nalazi se Mladenovac, opština i naselje koje pripada Beogradu.

Ime je, veli predanje, dobio po izvesnom Mladenu koji je 200 godina posle boja na Kosovu sa braćom Rajkom i Vlajkom došao u ovaj deo Srbije. Njihove porodice oformile su tri sela – Mladenovac, Vlašku i Rajkovac.

Ukazom kralja Aleksandra Obrenovića na Svetog Iliju 1893. godine Mladenovac je dobio status varošice, a 1971. priključen je prestonici.

Malo je poznato da je u Mladenovcu otvorena jedna od prvih fabrika pekmeza na prostorima Srbije. Krajem 19. veka ovaj kraj bio je čuven po vašarima na kojima su se okretali jagnjići i prasići, a ova tradicija zadržana je i danas. Ono na šta su Mladenovčani posebno ponosni je činjenica da je kroz njihovu varoš punih 37 godina prolazio čuveni „Orijent ekspres“, najpoznatiji voz na svetu.

U turističkom smislu, Mladenovac obeležavaju Selters banja i Kosmaj, a ređe Koraćička banja. Voda u Seltersu slična je po hemijskom sastavu lekovitim banjskim vodama u Nemačkoj, Francuskoj i Češkoj.

Ako pitate Mladenovčane koje su prednosti života u njihovom kraju, gotovo svi će vam reći da je to blizina Kosmaja, niske šumadijske planine koja izgledom u vidu ostrva dominira pejzažom.

Bukove, hrastove i mestimično četinarske šume koje su stanište vevericama, zečevima i fazanima, više od 300 vrsta pečuraka i čak 95 izvora izazov su kako za planinare, tako i za izletnike koji žele da provedu vreme u prirodi.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Svet i Evropa su gladni automobilskih guma, a Japanci će ih hraniti iz Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    12. februar 2022 | 20:42

    Fali nam da se odvojimo od beograda, jer finansije i dvr ostalo dobijamo na kasicicu, a bukvalno smo grad i to ne tako mali.

  • Mi

    12. februar 2022 | 21:28

    Nije samo kroz Mladenovac,uvek zaboravite Banat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA