≫ 

Orašac i Marićevića jaruga svedoci su slavne srpske istorije: Karađorđe kao simbol slobode

Svake godine spomen-kompleks “Prvi srpski ustanak” poseti oko 20.000 ljudi

  • 4
Orašac, 365 dana kroz Srbiju Foto: Ivan Strahinić

Na šest kilometara od Aranđelovca, u mestu Orašac davne 1804. godine “pao” je dogovor o podizanju Prvog sprskog ustanka, a za vođu je izabran Karađorđe Petrović.

U znak sećanja na ovaj značajan istorijski događaj podignut je spomen-kompleks “Prvi srpski ustanak” koji je postao i nezaobilazno mesto na mapi svih onih koji žele da bolje upoznaju istoriju Srbije.

Svake godine spomen-kompleks “Prvi srpski ustanak” poseti oko 20.000 ljudi, a na Sretenje, odnosno na dan kad je srpski narod ustao protiv Turaka, u Orašac i Marićevića jarugu dođe nekoliko hiljada ljudi.

Spomen-česma sagrađena je 1954. godine, povodom 150-godišnjice Prvog srpskog ustanka. U tri polja ovog zdanja nalaze se mermerne polukružne ploče sa uklesanim tekstovima koji se odnose na sam ustanak, a sa strane bareljefi koji prikazuju aktere dogovora i Karađorđa Petrovića.

U neposrednoj blizini, u samom Orašcu, podignuti su crkva, škola i spomenik Karađorđu, u znak sećanja na jedan od najznačajnijih događaja u našoj istoriji.

Karađorđev spomenik, podignut povodom 200 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka, izrađen je u belom mermeru, izvađenom iz utrobe planine Venčac kod Aranđelovca. Zanimljivo je da je od istog mermera sagrađena i Bela kuća, službena rezidencija predsednika Sjedinjenih Američkih Država. 

Foto: Ivan Strahinić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    14. februar 2022 | 18:47

    to je bre sumadija a mnogi bi hteli da su u sumadiji samo nemaju uslove

  • Dejan

    14. februar 2022 | 22:43

    Zbog čega niko ne spominje Mišar kao deo prvog srpskog ustanka?

  • Vuk

    15. februar 2022 | 18:28

    Da, mmm, ČESTITAM?!?!?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA