≫ 

U jednom od najlepših gradova Vojvodine nalazi se i Specijalni rezervat prirode

Zbog blizine Dunava, krakateristika prirode i odličnog položaja, mnogi su upravo Apatin tokom vekova birali za svoj dom

  • 3
Apatin, Srbija Foto: Shutterstock

U severozapadnom delu Bačke, na potezu između Odžaka i Sombora, smešten je Apatin. Naselje se nalazi na levoj obali reke Dunav. Apatinski rit se uz Monoštorski rit čine Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“.

Baš zato što je Apatinski rit i dalje poplavna zona, može se reći da je poseban, budući da predstavlja područje poznato po biološkoj raznolikosti, u kome vladaju neizmenjeni hidrološki uslovi.

Zbog blizine Dunava, krakateristika prirode i odličnog položaja, mnogi su upravo Apatin tokom vekova birali za svoj dom. Zato je danas u gradu uočljiv uticaj različitih kultura. Nakon Sarmata i Kelta, ovo područje naseljavaju pored ostalih, Goti, pa Rimljani, Sloveni i Mađari.

Apatin, Srbija Foto: Shutterstock

Jedan od najlepših vojvođanskih gradova

Prvi pisani trag o naselju na području današnjeg Apatina datira iz 1011. godine. U prvoj polovini 15. veka je bio u posedu srpskog despota Stefana Lazarevića. Interesantan je podatak da je naselje u kome su živeli gusari, Bogčinovac ili Bokčenovići, bilo udaljeno tek oko kilometar od grada. Naselje je funkcionisalo u periodu od 16. do 18. veka.

Po dolasku nemačkih kolonista, grad se ubrzano razvija. Osim crkve i gradskog centra, polovinom 18. veka bivaju izgrađene i mnoge zgrade, kako javne, tako i stambene, ali i škola i radionice lokalnih zanatlija. U to vreme Apatin dobija i pivaru, kao i tekstilnu radionicu, koja je bila jedna od najznačajnijih na području Bačke u to vreme. Sve je to doprinelo da Apatin 1760. godine bude i zvanično proglašen za stalno trgovište, te da stekne poseban status.

Nažalost, krajem tog veka, poplava neverovatnih razmera uništava veći deo grada. Ali ubrzo se Apatin obnavlja i ekonomski razvija i to najpre zbog izuzetno razvijene trgovine i zanatstva, kao i brodogradnje.

Međunarodna marina u Apatinu izgrađena je po savremenoj tehnologiji iz Švedske i jedina je takve vrste na Dunavu, koja ima pontone izrađene od lako plivajućeg betona.

Apatin, Srbija Foto: Shutterstock

Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“

Ritske plavne šume čine veći deo površine ovog rezervata, koji predstavlja kombinaciju kako vodenih ekosistema, tako i kopnenih.

Na području ovog specijalnog rezervata prirode, koji je proglašen 1989. godine, živi više od hiljadu biljnih vrsta. Tu obitava i 230 vrsta ptica, 55 vrsta riba i 51 vrsta sisara, kao i 9 vrsta gmizavaca i 11 vrsta vodozemaca. Prisutne su i brojne vrste beskičmenjaka.

Zanimljivo je pomenuti da u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“ obitava čak više od 60 vrsta leptira.

Video: Mrkog medu su baš svrbela leđa: Izveo je zavodljivi ples oko drveta kako bi se dobro počešao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    20. februar 2022 | 02:16

    Hvala vam za tako lep tekst o našem lepom Apatinu! Eto u toj lepoti, nedirnutoj prirodi, specijalnom rezervatu prirode hoće Duca gradonačelnica da otvori spalionicu smeća i topionicu plastike ne bi li uspela zaposliti 30 ljudi kojima je obećala zaposlenje kad jednog dana bude neko i nešto. Ne dajte ljudi! Spasimo Apatin, Gornje Podunavlje, Kopačevski rit...

  • Miloš

    19. februar 2022 | 21:50

    Samo neka pivara radi.

  • Relja Vuković

    21. februar 2022 | 01:07

    U JEDNOM OD NAJLEPŠIH GRADOVA SRBIJE!!!Prosto,da ne bude zabune(zablude)...taj grad se nalazi u Srbiji,jer Autonomna Pokrajina Vojvodina,je NEOTUĐIVI deo Republike Srbije!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA