Oblačina je poznata po jezeru i posebnoj sorti voća: Ovde raste najukusnija višnja na svetu

Posle dužeg perioda tavorenja, Oblačina se u poslednjih godinu dana „budi iz zimskog sna“

  • 0
365 dana kroz Srbiju Merošina Foto: Ivan Strahinić

Nadomak sela Oblačina, dvadesetak kilometara od Niša, nalazi se Oblačinsko jezero, nekada izuzetno popularno izletište na koje su rado dolazili Prokupčani i Nišlije, ali i gosti iz drugih delova Srbije.

Jezero ovalnog oblika bilo je posebno omiljeno ribolovcima koji su na obali uživali u pecaroškom hobiju i prelepoj prirodi.

Oblačinsko jezero dugo je važilo za ljupku vikend destinaciju, a potom i za lokaciju na kojoj su bili organizovani fudbalski kampovi za decu.

Ali, sve to nije bilo dovoljno da se Oblačina izbori za posebno mesto na turističkoj mapi naše zemlje. Izostanak ulaganja u ovaj deo Srbije uzeo je danak.

Posle dužeg perioda tavorenja, Oblačina se u poslednjih godinu dana „budi iz zimskog sna“. Pored toga što je turizam opet zaživeo, zahvaljujući renoviranim smeštajnim kapacitetima, ovaj kraj bi mogao da postane poznat u svetu i po specijalnoj sorti višnje.

Naime, višnja koja je na naše prostore stigla pre više od 150 godina najbolje se primila u Oblačini, pa je tako dobila naziv oblačinska višnja. Voćka koja raste u Oblačini važi za najbolju sortu višnje za industrijsku proizvodnju, a nedavno je započet i proces njenog brendiranja.

Istoimena manifestacija „Oblačinska višnja“ godinama u Oblačini okuplja kako proizvođače višanja, tako i domaćice koje pripremaju specijalitete od ovog voća.

Foto: Ivan Strahinić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA