≫ 

Kod manastira pod Javorom monah je pripitomio vuka: Kovilje bdi u pećinskoj steni

U narodu se često može čuti da je ovaj manastir "stariji od Studenice", iako nema istorijskih podataka koji bi to mogli da potvrde

  • 0
Manastir Kovilje Ivanjica Foto: Ivan Strahinić

Podno planine Javor kod Ivanjice, u selu Smiljevac nalazi se manastir Kovilje, posvećen Svetim arhanđelima Gavrilu i Mihajlu.

Osnovan je u 12. Ili 13. veku - tačni podaci ne postoje, a o drevnosti svetinje svedoče sačuvane freske.

Ne zna se ni kako je dobio ime, ali kako je biljkama smilju, bosilju i kovilju naš narod oduvek pripisivao čudotvorna svojstva, nije nemoguće da je manastir baš po biljci kovilje i dobio ime.

Ovde je otvorena i jedna od najstarijih škola u Srbiji 1867. godine, kao i škola za buduće sveštenike.

Manastir čine dva hrama - jedan je posvećen Svetim arhanđelima, a drugi Svetom Nikoli. Hram posvećen Svetim arhanđelima naslanja se na stenu i delom je smešten u pećini, zbog čega je posebno interesantan turistima koji dolaze u obilazak ovog dela Srbije.

U narodu se često može čuti da je ovaj manastir “stariji od Studenice”, iako nema istorijskih podataka koji bi to mogli da potvrde.

Ono što, međutim, turiste posebno privlači da dođu u Kovilje je želja da osete poseban mir kakav vlada u blizini svetinja i da se sažive sa prirodom koja okružuje Kovilje. Tu se, smatraju vernici, briše granica između mogućeg i nemogućeg, a u prilog tome podsećaju na priču o tome kako je monah Amvrosije u blizini ovog manastira pripitomio ni manje ni više nego vuka.

Vučicu Alfu doneli su monahu kad je imala svega petnaestak dana. On ju je hranio mlekom na svaka četiri sata kako bi rasla i jačala. Kad je porasla, pratila je monaha Amvrosija u stopu, prema njemu pitoma i bezazlena poput goluba, zahvalna što ju je spasio.

Ali, monah je govorio da nikada nije pripitomio Alfu, već da je učio od nje:

- Vuk te uči žrtvi, praštanju, poverenju i ljubavi. Za ono što gradiš i stvaraš, moraš se žrtvovati. A mi hoćemo sve to da preskočimo. Žrtvovanje nam nije ni u srcu, ni u mislima. Hoćemo sve bez žrtve. E, ja se od Alfe učim žrtvovanju. Duboko sam uveren da samo lepota i ljubav mogu danas da spasu svet. Ona mi to svakoga dana dokazuje…

Foto: Ivan Strahinić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA