≫ 

Ovde je živela velika srpska pesnikinja: Vrdnik je poznat po kuli, banji i manastiru

Smatra se da je na razvoj Vrdnika kao naselja najviše imalo uticaja otkriće rude mrkog uglja i gradnja rudnika, u kome je ona eksploatisana

  • 0
Vrdnik, Vrdnička kula, banja Vrdnik, Srbija Foto: Shutterstock

U Ravaničkoj ulici broj 33 u Vrdniku rođena je Milica Stojadinović Srpkinja, jedna od prvih srpskih pesnikinja. Iako je obrazovanje uglavnom sticala samostalnim radom, Milica je ostavila značajan trag u nacionalnoj književnosti. Danas je kuća u kojoj je živela u ovom iriškom naselju okarakterisana kao Spomenik kulture.

Zbog zaštitnički nastrojene Fruške gore, koja nadvisuje Vrdnik, ovo naselje se može pohvaliti povoljnijom klimom, u poređenju sa okolinom.

Prvo pominjanje istoimene tvrđave zabeleženo je još davne 1315. godine. Oko četiri veka kasnije zabeleženo je drugo pominjanje Vrdnika kao naselja, koje se razvijalo uz manastir Vrdnik.

Vrdnik, Vrdnička kula, banja Vrdnik, Srbija Foto: Shutterstock

Otkriće rude mrkog ulja

Smatra se da je na razvoj Vrdnika kao naselja najviše imalo uticaja otkriće rude mrkog uglja i gradnja rudnika, u kome je ona eksploatisana. Rudnik je otvoren još davne 1804. godine.

Sve do 1965. godine je na tom području eksploatisan mrki ugalj, da bi rudnik i zvanično bio zatvoren tri godine kasnije. U prvoj polovini prošloga veka, jedna od najznačajnijih vojvođanskih termoelektrana nalazila se upravo u Vrdniku.

Vrdnik, Vrdnička kula, banja Vrdnik, Srbija Foto: Shutterstock

Zanimljivosti o Vrdniku

Temelji Vrdničke kule, koja je jedno od obeležja ovog naselja, izgrađeni su tokom rimske vladavine tim područjem. Iako nije precizno utvrđeno, postoje podaci koji pokazuju da ju je 287. godine izgradio rimski vladar Marko Aurelije Prob, istorijski poznat kao car Probus.

Na temeljima prvobitne građevine je tokom 14. veka izgrađeno utvrđenje, o čijoj veličini svedoči danas Vrdnička kula, koja je okarakterisana kao Spomenik kulture od velikog značaja. Najverovatnije da je ona bila deo odbrambenih bedema, koji su imali za cilj zaštitu naselja.

Vrdnik, Vrdnička kula, banja Vrdnik, Srbija Foto: Shutterstock

U Vrdniku se nalazi i istoimeni manastir, poznat još i kao Mala Ravanica. Izgrađen je najverovatnije tokom 13. veka i važi za jedan od najznačajnijih fruškogorskih manastira. U njemu se od 1811. godine nalaze i deo moštiju srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića, kao i deo moštiju Svetog Teodora Tirona i mošti Svete velikomučenice Anastasije.

U manastirskoj porti može se videti bista Milice Stojadinović Srpkinje, koja je postavljena 1912. godine.

Vrdnička banja nastala je usled eksploatacije mrkog uglja na području ovog naselja. Voda koja je prodrla u Glavno južno okno, temperature između 34 i 36 stepeni, korišćena je tom prilikom i za formiranje lečilišta.

Nakon sprovedenih analiza termomineralne vode Vrdničke banje utvrđeno je da pomaže obolelima od pojedinih tipova reumatizma, odnosno neuroloških oboljenja, te pomaže oporavku nakon preloma kostiju i sportskih povreda. U Zavodu za specijalnu rehabilitaciju „Termal“ dostupne su različite metode lečenja, poput hidro terapije, elektro i kinezi, te fizikalne terapije, kao i akupunktura.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA