≫ 

Od kneza Lazara, preko Miloša Obrenovića, do kralja Petra: Sve čari "kraljevske" banje

Pouzdano se zna da je ovim područjem od punoletstva upravljao Stefan Nemanja, kao što se zna da je kneginja Milica sa pratnjom posećivala baš ove izvore

  • 2
Ribarska banja, Kraljevska banja, Srbija Foto: Shutterstock

U vreme kneza Lazara, izvore smeštene na padinama planine Veliki Jastrebac posećivali su ribari, kako bi baš za potrebe dvora tu pecali ribu. Bila je to pastrmka, čiji je kvalitet bio i više nego odličan.

Smatra se da su upravo ti ribari i zaslužni za nastanaka naziva ove, danas poznate banje u Srbiji.

Zahvaljujući arheološkim otkrićima na području današnje Ribarske banje, došlo se do zaključka da su još ljudi u doba praistorije bili upoznati sa lekovitošću banjskih izvora. Pouzdano se zna da je ovim područjem od punoletstva upravljao Stefan Nemanja, kao što se zna da je kneginja Milica sa pratnjom posećivala baš ove izvore. U vreme turske vladavine biva izgrađen i hamam.

Ribarska banja, Kraljevska banja, Srbija Foto: Shutterstock

Ribarska banja postaje „kraljevska“

Koliko je lekovitost termalnih izvora Ribarske banje bila poznata pokazuje i podatak da je vrlo brzo ponela epitet „kraljevska“, budući da su je svi srpski vladari rado posećivali. A najčešće kralj Petar Prvi Karađorđević.

Da je kralj Pera, kako ga je srpski narod od milošte zvao, toliko voleo ovu banju, dokaz je i podatak da je 25. avgusta 1913. godine tu zvanično i potpisao Deklaraciju o povratku Kosova i Metohije matici Kraljevini Srbiji.

Česti boravci u Ribarskoj banji, među narodom omiljenog kralja, značajno su doprineli i razvoju Ribarske banje kao lečilišta.

Ipak, za razvoj ovih izvora kao banjskog lečilišta zaslužan je srpski knjaz Miloš Obrenović. Upravo je on, sada već davne 1834. godine, nakon oslobođenja zemlje od vekovne turske vlasti, doneo naredbu da se vode ove banje zvanično ispitaju i to na bečkom Medicinskom fakultetu.

Iako nema spora da zbog čistog planinskog vazduha i termalnih izvora boravak u Ribarskoj banji pogoduje svima, budući da sve to ima pozitivan uticaj na organizam u celosti, posebnu blagodet osećaju osobe sa oboljenjima koštano-zglobnog sistema. Takođe, boravak u ovoj banji pogoduje i svima koji se oporavljaju od povreda ili hirurških intervencija na pomenutom sistemu.

Svakako, pozicioniranost lečilišta je takva da, slobodno se može reći, leči i telo, ali i dušu, te ljudima vraća preko potreban mir.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA