≫ 

Tršić je najpoznatije selo u Srbiji: Turisti hrle u Vukov zavičaj, i za to imaju 3 dobra razloga

U selu kroz koje protiče rečica Žeravija čini se kao da je vreme stalo

  • 3
Tršić - Loznica Foto: Ivan Strahinić

Na sedam kilometara od Loznice, na putu ka Valjevu, nalazi se Tršić, svakako najpoznatije i ujedno jedno od najposećenijih sela u Srbiji.

Ovde je 1787. godine rođen Vuk Stefanović Karadžić, reformator srpskog jezika i tvorac prvog rečnika srpskog jezika.

Etnografski park sa spomen-kućom, kao i objekti narodne arhitekture samo su deo onoga što turisti koji posete Tršić mogu da vide kad dođu u ovaj deo Srbije.

Etno-park čuva uspomenu na Vuka i njegovo delo. Na mestu na kom se nalazila porodična kuća reformatora našeg jezika 1933. podignuta je spomen-kuća. Dvodelna brvnara delom je nad podrumom i čine je “kuća” i soba, a delom je vajat, sa kačarom i košem za kukuruz. U “kući” je prostor sa otvorenim ognjištem, posuđem i pokućstvom, dok se u sobi nalaze sto, krevet, klupa, ikone, gusle i Vukov portret.

Pre tri i po decenije Tršić je dobio izgled kao kulturno-istorijsko spomenička celina. To je, ujedno, uticalo i da se u selo vrati deo stanovništva i da se okrene turizmu.

Ono što posetioce decenijama već magnetski privlači u Tršić jeste ne samo etnografski park sa spomen-kućom, već i autentični vajati iz 19. veka u kojima mogu da prespavaju. Konačno, tu su i prelepa priroda - zelenilo na padinama Gučeva, kao i rečica Žeravija koja protiče kroz Tršić, čist vazduh i ukusna domaća hrana spravljena po starinskim recepturama iz ovog kraja...

Foto: Ivan Strahinić

Video: Ja se zovem Viktor i naučiću vas kako se voli Srbija: Klinac (3) nam je u 10 reči sve objasnio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    1. mart 2022 | 18:41

    U ovoj danas progresivnoj civilizaciji danasnjem coveku bi najhitnije trebala ta oaza mira u Trsicu,da napokon dise punim plucima a da nebude opterecen svakodnevnim mislima i nerviranju jer gde kod da krene naidje na nedostatak logike sto ga u potaji razara ,izludjuje

  • Pdjoni

    1. mart 2022 | 19:12

    Bila bi oaza mira kada bi policija kaznila ove sto ulaze kolima u zasticeni deo,sve ljubitelji prirode koji bi kolima do Vukove kuce i naravno skloniti preprodavce kineske robe koji salecu decu i uzimaju im pare.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA