≫ 

Srpski grad koji stranci obožavaju: Brašno iz kikindske suvače završavalo je na bečkom dvoru

Nekad je u ovom severnobanatskom gradu bilo više od 50 mlinova na živi pogon

  • 2
Kikinda Foto: Ivan Strahinić

Na severu Banata, blizu granice sa Rumunijom nalazi se Kikinda, grad koji je u svetu čuven po sovama, mamutici Kiki, jednoj od najlepših ulica i jednoj od tri preostale suvače na planeti.

Iako su atrakcije kojima Kikinda obiluje toliko privlačne da bi u ovom gradu makar vikendom trebalo da vrvi od domaćih turista, u Kikindu češće dolaze stranci. Čini se da su oni pre nas prepoznali šarm ovog grada na severu Srbije, te da u njemu uživaju kad god im se za to pruži prilika.

U Kikindi se nalazi najgušća gnezduća populacija sova utina na planeti. Zbog čega su odabrale baš Kikindu i dalje je misterija, ali svake godine od novembra do marta više stotina ušara boravi u ovom gradu. Dolaze iz različitih krajeva sveta i na Gradskom trgu grade gnezda u kojima provode hladne mesece.

Sove nisu jedine koje su proslavile Kikindu širom sveta. Tu je i Ulica generala Drapšina koja je uvrštena  među najlepše na svetu, zahvaljujući raskošnom drvoredu koji neodoljivo podseća na zeleni tunel.

Svakako najveća atrakcija Kikinde je skelet mamutice star 500.000 godina, simbolično nazvane Kika. Otkrili su ga 1996. radnici u glinokopu, i to na dubini od 20 metara. Arheološkim postupcima skelet je autentično rekonstruisan; replika skeleta u prirodnoj veličini nalazi se u dvorištu Narodnog muzeja u Kikindi, dok su autentični skeletni ostaci izloženi u okviru stalne postavke.

Ono što takođe privlači pažnju turista je suvača, jedna od preostale tri na planeti. Suvi mlin za mlevenje žitarica na konjski pogon podignut je 1899. godine, a legenda kaže da je brašno u njemu bilo toliko savršeno samleveno da je stizalo pravo na bečki dvor.

U jednom trenutku, samo na području Kikinde bilo je više od 50 suvača. Danas, pored kikindske suvače koja ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja, u svetu postoje samo još dve - jedna u Mađarskoj, druga u Hrvatskoj.

Foto: Ivan Strahinić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    3. mart 2022 | 08:21

    Visedecenijski uspesan i prelep grad nažalost godinama unazad izumire, sve vise je siv i tmuran i depresivan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA