≫ 

U selu Borač snimljeni su "Nemanjići" i "Crna svadba": Ugašeni vulkan čuva biser Gruže

Izletnici su očarani božanstvenom prirodom i jedinstvenim stenama vulkanskog porekla sa čijih se vrhova ceo kraj vidi kao na dlanu

  • 1
Selo Borac i Borački krš Foto: Ivan Strahinić

Borač je, poput većine drugih sela u Srbiji, malo selo – ima oko 600 stanovnika, ali gostoprimljivost domaćina i prirodne lepote mame u ovaj deo Gruže brojne goste koji uživaju u čarima seoskog turizma.

Ostaci srednjovekovnog Boračkog grada, crkva iz 14. veka, kao i netaknuta priroda i Borački krš, redak reljefni fenomen koji predstavlja deo ugašenog vulkana samo su neki od razloga zbog kojih je selo Borač postalo turistička atrakcija Šumadije.

U kućama, od kojih su neke stare čak dva veka, moguće je pronaći smeštaj i uz dogovor sa domaćinima naručiti slasne specijalitete karakteristične za ovaj deo Srbije.

Ako ste pasionirani ljubitelji domaćih TV serija, Borač vam sigurno izgleda poznato - i ne grešite kad tako nešto pomislite. Naime, ovde su snimane TV serije „Moj rođak sa sela“ i „Nemanjići – rađanje kraljevine“. Takođe, na groblju koje datira iz 17. veka snimljeni su kadrovi za seriju „Crna svadba“.

Ono što, međutim, ljubitelje prirode i izletnike stalno vraća u Borač su božanstvena priroda, čak 78 vrsta ptica i jedinstvene stene vulkanskog porekla sa čijih se vrhova ceo kraj vidi kao na dlanu.

U podnožju Boračkog krša nalazi se crkva koja je podignuta 1359. godine, posvećena Svetom arhangelu Gavrilu.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Da li ste ikada videli ledeni vulkan?!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA