≫ 

Ko mu je dao ime, nimalo nije pogrešio: Rajac je raj za oči i dušu

Bilo da ste izletnik, planinar ili želite da se okušate u paraglajdingu, Rajac je adresa na koju ćete se stalno vraćati

  • 4
Rajac, Ljig Foto: Ivan Strahinić

Na 90 kilometara od Beograda, na teritoriji opštine Ljig prostire se Rajac, planinski predeo koji pripada planini Suvobor.

Iako se ponegde Rajac tretira kao planina, on ipak nema sve elemente planine u geografskom smislu - nedostaju prevoji i klisure, ali to nimalo ne umanjuje njegovu lepotu.

Šume bukve, hrasta, jele, jasena, cera i bora, kao i božanstveni proplanci ispresecani potocima i rečicama, predstavljaju praznik za sve ljubitelje prirode koji žele da bolje upoznaju ovaj deo Srbije.

Rajac je, kao što mu ime i kaže, tako prozvan jer je one koji su ga posetili podsetio na raj. I danas apsolutno opravdava taj naziv; ako ste bili, i sami ste se uverili u to.

Ako niste posetili Rajac i sumnjate u istinitost tvrdnje da je ovde kao u raju, samo pitajte planinare koji svakog vikenda hrle na ovaj deo Suvobora da bi uživali u predivnoj prirodi.

Ako, pak, volite dinamičniji odmor, na Rajcu se možete okušati u paraglajdingu, pogotovo kad duva severac.

Tokom leta, prve nedelje posle Petrovdana, ovde se održava tradicionalna manifestacija “Kosidba na Rajcu” na kojoj se bira najbolji kosač, dok ostali učesnici mogu da uživaju u tradicionalnim specijalitetima, kulturno-umetničkom programu i tribinama.

Foto: Ivan Strahinić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    8. mart 2022 | 19:17

    Oj, Srbijo lepotice svi gradovi i sva sela tvojih reka bistra vrela sve planine i ravnice to je tvoje divno lice oj, Srbijo lepotice

  • RS

    13. mart 2022 | 09:36

    Prelije predio, netaknuta prirodna ljepota, samo nažalost činjenica da se počeo provlačiti kroz članke novina i tabloida je sama najava drskim investitorima da navale sa svojim planovima i projektima hotela, spa centrova i sličnim stvarima koje će da unište sve lijepo i prirodno šta se naći može. Svedoci smo dešavanja na Kopaonik, Zlatiboru, a zadnjih meseci i Divčibare koje se poslednjih godina i nisu pominjale. Volio bi da griješim u procjenama i predviđanjima ali ne piše im se dobro!!!!

  • ID

    10. mart 2022 | 14:20

    bravo Darko

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA