≫ 

Jedna od najlepših crnogorskih plaža do koje je lako doći, a teže s nje otići

Ne kažu da džabe da je do najleših lokacija najteže doći. To važi za crnogorsku plažu Drobni pijesak

  • 3
Drobni pijesak Drobni pijesak / foto: Tara Tomović

Da se moramo potruditi da bismo imali prilike da uživamo u lepoti, to gotovo svi znamo. A upravo na delu to možemo videti i prilikom posete jednoj od najlepših plaža nadomak letovališta Petrovac, u Crnoj Gori.

Oprečna su mišljenja srpskih turista po pitanju letovanja u ovoj zemlji. Dok ima onih koji žele da letuju u samo tu, dotle ima i onih koji će sve najgore reći za Crnu Goru. Ali, kao i u svakom drugom slučaju, tako je istina i ovde negde između.

Plaže u Crnoj Gori

Na obali dugoj nešto manje od 290 kilometara se nalazi 117 plaža. Mnoge od njih su zbog čistoće vode, na prvom mestu, ponosni nosioci Plave zastavice.

Na većini uređenih plaža u ovoj zemlji postoji mogućnost korišćenja ležaljki i suncobrana u okviru kafića, s tim da se iznajmljivanje plaća. Cene se razlikuju od letovališta do letovališta, te se u proseku kreću od oko 10 do oko 20 evra za iznajmljivanje kompleta od dve ležaljke i suncobrana. Naravno da postoje plaže na kojima je ta usluga jeftinija, ali i one na kojima je potrebno izdvojiti više novca ako želite da koristite ležaljke i suncobrane.

S obzirom na to da su u pitanju mahom duže plaže, to se u okviru gotovo svake od njih nudi mogućnost svakom turisti i da bez ikakvih smetnji koristi deo plaže koji je slobodan, bez obaveze da plaća bilo šta.

Zašto je plaža Drobni pijesak posebna?

Tek kada prođete sve prepreke i ugledate tirkizno plavo more, sitan pesak kojim je ova plaža prekrivena, biće vam jasno da se vaš trud isplatio. Kupalište Pura vida, na plaži Drobni pijesak je zvanični nosilac Plave zastavice za prošlu godinu, te se pretpostavlja da će to odličje poneti i ove godine.

Iako se plaža nalazi tek na oko 12 kilometara udaljenosti od Petrovca, pravi je podvig da do nje stignete automobilom. A još je veći podvig da se sa nje vratite.

Međutim, imate i mnogo jednostavniju opciju na raspolaganju. U toku letnje sezone je dostupan izlet brodićem do ove plaže i to iz pravca Petrovca i Budve. Prošle godine je za to zadovoljstvo bilo potrebno izdvojiti 5 evra.

Kako stići i otići sa plaže Drobni pijesak?

Drobni pijesak Drobni pijesak / foto: Tara Tomović

Čini se da je mnogo veći problem otići sa ove plaže, nego do nje stići. Mada je mrtva trka koji je pravac zahtevniji, posebno ako ste neiskusan vozač ili ako naiđete na nekoga ko se prepadne takve strmine.

Na putu od Petrovca prema Svetom Stefanu je jasno istaknut znak za skretanje ka ovoj plaži i sve dotle, nemate razloga da brinete. Nakon što naiđete na proširenje, obratite pažnju na bezbednost, jer je put ka plaži izuzetno strm. Kada uspete da dođete do parkinga, koji je nedvno napravljen i koji se naplaćuje, pootrudite se da stanete tako da lako možete da se okrenete, kad bude trebalo da se vratite.

Možda vam zvuči smešno ovo upozorenje, ali bi trebalo da ga prihvatite, jer u toku jula i avgusta zna da bude velika gužva, pa se često događa da morate sačekati nekoga ko nije vodio računa o ovom detalju i parkirao se onako kako mu je najviše odgovaralo.

Na dnevnom nivou je parkiranje prošle sezone bilo naplaćivano od 4 do 6 evra, a u zavisnosti od toga na kom delu parkinga je neko želeo da parkira automobil.

Dobro je napomenuti i to da je u toku prethodne sezone cena iznajmljivanja 2 ležaljke i suncobrana u lokalnom kafiću na plaži iznosila 12 evra za ceo dan.

Čak i ako budete odlučili da posetite Drobni pijesak u jeku sezone, vrlo je verovatno da na plaži neće biti gužva. Iako se radi o fenomenalnoj plaži, mnogi turisti je zaobilaze baš zbog tako nezgodnog prilaza. Mada, ako zaista želite da uživate u tirkizno plavom i čistom moru, onda se svaki trud isplati!

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos Niksic

    9. mart 2020 | 11:33

    Samo ako se skloni Milo Djukaj sa politicke scene.

  • Aca

    9. mart 2020 | 13:21

    Slučajno nabasao i ono ajde da svratim na istu, jer mi je bila iuz put. Sve je tačno, pripremite se na veoma strmi prilaz- jednosmeran i isto tako uspon u povratku, inače je po mom skromnom mišljenju medju najlepšim plažama u cg.

  • Mirjana Ćurčić

    9. avgust 2022 | 13:47

    UžAS je jedna reč koja opisuje dato mesto. "Pjesak" a posle strmoglavog spuštanja dočeka te kamenje?!? Ko ne zna da vozi ode lamela... Ležaljke za oko 30 ljudi, možda će te imati sreće ako se strmoglavite na istu do 5 ujitru. A pri povratku sa iste trebaće vam kardiolog najmanje, osim ako niste član planinarskog društva. Najveće razočarenje ovog leta. Crna Gora ima mnoooogo lepših plaža. Drobni pjesak nikad više!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA