≫ 

Svi jure u Aju Napu, a u blizini se krije aristokratsko letovalište i nekadašnja prestonica Kipra

Upoznajte Pafos - mesto gde letuju oni s ukusom

  • 4
Pafos, Kipar Pafos / pixabay.com

Mesto na kome je iz morske pene rođena antička boginja ljubavi i plodnosti se nalazi na grčkom ostrvu Kipar. Letovalište Pafos je vrlo retko posećivano od strane srpskih turista, za razliku od recimo letovališta Aja Napa, koje je mnogima poznato. 

U doba antičke Grčke, glavni grad ostrva je bio upravo Pafos. U današnje vreme se smatra prestonicom Kipra u kulturnom smislu, čemu ide u prilog činjenica da se na UNESKO listi svetske kulturne baštine nalaze svi lokaliteti u ovom gradu.

Kako do Pafosa?

Direktna avio linija između Beograda i Larnake je poverena niskobudžetnoj kompaniji Wizz Air, pa su karte u tom slučaju mahom povoljnije. Na toj relaciji saobraća i kompanija Air Serbia.

Kompanija Wizz Air saobraća svakog utorka i subote, a cena karte za jednu osobu, sredinom jula meseca je oko 7 hiljada dinara do Larnake. Nedelju dana nakon toga, cena je oko 10 500 na relaciji Larnaka – Beograd.

Za nijansu su trenutno jeftinije karte u oba smera preko nacionalne avio-kompanije.

Let traje po 2 sata i 40 minuta u proseku. Svakako cene karata variraju značajno, pa treba pratiti aktuelne popuste na sajtovima oba avio-prevoznika.

Od Larnake do Pafosa postoji autobuski prevoz, a cena karte u jednom pravcu je oko 12 evra. udaljenost između ova dva grada je oko 140 kilometara. Nemojte biti iznenađeni što se na Kipru vozi desnom stranom. A ako znate grčćki jezik, verovatno ćete biti u čudu kada čujete kiparski dijalekat. Ali brzo ćete se navići na tu neobičnost.

Smeštaj u Pafosu

Pafos, Kipar Pafos / pixabay.com

Grad je praktično podeljen na dva dela. Centar se nalazi u gornjem delu, dok su hoteli mahom smešteni u donjem delu grada, bliže obali.

Isključivo u zavisnosti od toga u kom delu se nalazi smeštaj, koje je kategorizacije i naravno u kom periodu odlučite da posetite Pafos će varirati i cenu. Imajte samo na umu da sezona na ostrvu Kipar traje najčešće od aprila, pa čak do kraja oktobra. 

Cene smeštaja se kreću od oko 470 evra za deset noćenja sredinom jula meseca za dve osobe, pa do više od hiljadu evra. Naravno da postoji i mogućnost iznajmljivanja cele vile, što je u Pafosu moguće učiniti u proseku za oko 10 hiljada evra u navedenom peirodu.

Letovanje u Pafosu

Pored sjajnih plaža, te brojnih mogućnosti za aktivan odmor, u Pafosu i njegovoj okolini postoji i dosta atrakcija, koje treba posetiti.

S obzirom na to da je u pitanju turističko mesto, nemate razloga za zsbrinutost, jer ima svega: taverni, supermarketa, kafića, apoteka, zdravstvenih ustanova i uopšteno rečeno, svih sadržaja koji su bitni za pristojan odmor.

Plaže su lepo uređene, a na pojedinima možete uživati u vodenim sportovima, što je posebno atraktivno za turiste. Većina plaža je nosilac Plave zastavice, što dovoljno govori o kvalitetu. Ukupno je čak 27 plaža raspoređeno na 50-ak kilometara obale ovog letovališta.

Grobnice kraljeva i Arheološki park, kao i tvrđava i svetionik su nezaobilazna mesta za obilazak. Podrazumeva se da ne možete otići na letovanje u Pafos, a da ne posetite mesto na kome je po verovanju starogrčka boginja Afrodita izronila iz morske pene (Petra tu Romiu), koje je oko 20 kilometara udaljeno od centra.

Pafos važi za jedno od skupljih letovališta za džep srpskih turista, što nije daleko od istine. Ali kada se preračunate, shvatićete da nije velika razlika između nekog od skupljih letovališta u oblasti Halkidikija u jeku sezone i Pafosa u ostalim periodima godine, jer ovde sezona traje duže.

Samim tim je i cena karte jeftinija, ali i smeštaja, na početku, odnosno na kraju sezone. Rukovodite se onim da ništa nije nemoguće samo ako želite i pratite ponude, jer ćete ovim kiparskim letovalištem sigurno biti oduševljeni!

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Watchman

    21. mart 2020 | 20:38

    Ahahahaha, pa jel realno 😂😂😂😂😂😂

  • cuburac

    22. mart 2020 | 04:26

    Limassol je najlepsi grad sa najduzom plazom koja nikada nije puna zbog svoje duzine. Nocni zivot je zadovoljavajuci. Nadje se za svakog po nesto. Kiprani su divni i srdacni ljud i pre svega dobri domacini. I svako od njih zna po neku rec na srpskom. Svi su pravoslavci kao i mi. Osecacete se kao kod kuce. Dovoljno je da znate samo engleski jer ovde ga svi govore, mladi i stari. Dovoljno dobro da se sporazumete i razumete. Kipar je bio i ostao engleska kolonija. U banci, posti, prodavnicama, restoranima, pabovima...necete imati nikakvih problema,grcki vam uopste nije potreban. Da, to je tacno, vozi se levom stranom. Na Kipru ne postoji zeleznicki saobracaj uopste. Sto i nije neki gubitak. Ako i dodjete u sopstvenom aranzmanu uvek cete naci smestaj jer ima zaista puno hotela vise i nize kategorije.Ceo Kipar mozete kolima obici u roku od dva dana i pri tom videti sve sto vas zanima. Jos jedna, mozda i najvaznija stvar, kao Srbi ste uvek dobro dosli i rado vidjeni gosti. Ovde nas iskreno vole.

  • Lemesanos

    21. mart 2020 | 21:28

    Na Kipru se vozi levom a ne desnom stranom.Limassol je najlepsi grad,64 km od aerodroma Larnaka.Autobus 12 € a taxi 40 do 50 €.Pansion 30 _ 40 € u hotelu sa 3 zvezdice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA