≫ 

Zaboravite na Tajland! Ovo je hit destinacija koju su Srbi opsedali tokom zime

Upoznajte Zanzibar...

  • 4
Zanzibar

Zanzibar / pixabay.com

Tradicionalno islamska zemlja, Zanzibar ima svoja pravila, kojih bi trebalo svaki turista da se pridržava, ukoliko želi da se na tom ostrvu lepo provede. Mada, iako su pravila ponašanja u principu strogo definisana, stanovnici su vrlo prijateljski nastrojeni prema turistima.

Sve je više turističkih agencija i u našoj zemlji koje nude letovanje na Zanzibaru. Ali da biste zaista bili u mogućnosti da se opustite na ovom ostrvu i uživate u svim njegovim lepotama, potrebno je da se upoznate sa običajima lokalnog stanovništva i očekivanjima domaćina.

Putovanje do Zanzibara

 

Kako sa Beogradskog aerodroma ne postoji direktna avio veza sa Zanzibarom, to je uvek uključeno i jedno presedanje, pa je u tom smisli put najporniji. Putovanje ukupno traje oko 7 sati.

Iako postoje i alternativne varijante sa aerodroma neke od okolnih zemalja, to ipak nije tako dobra ideja, jer će u tom sluačju putovanje biti fizički još napornije. Ako pokušate da na taj način uštedite, bolje da ne razmišljate u tom pravcu, pošto će na kraju ispasti skuplja dara nego mera. Možda ćete i uštedeti nešto novca, ali ćete se zato mnogo više namučiti.

Trenutno je najjeftinija tarifa avio karte, sa sve pratećim taksama oko 650 evra. Podrazumeva se da cena varira i to kako u zavisnosti od avio kompanije, koju odaberete, tako i u zavisnosti od perioda kada odlučite da posetite Zanzibar.

Zanzibar

Zanzibar / pixabay.com

Što se smeštaja tiče, cene su dosta različite. U principu, za 7 noćenja u hotelu na bazi usluge all inclusive je potrebno izdvojiti od oko 1.055 do oko 2.260 evra po osobi. Ukoliko odaberete smeštaj u nekom hotelu na bazi polupansiona, cene za 7 noćenja se kreću u rasponu od 780 do 2.540 evra po osobi.

Svi hoteli na ovom ostrvu su mahom visoke kategorizacije, te podrazumevaju smeštaj u objektima sa 4 ili 5 zvezdica.

Šta treba da znate pre odlaska na Zanzibar?

 

Period oko Nove godine je idealan za boravak na Zanzibaru. Tada je tamo leto, pa u toku dana temperature budu i do 30 stepeni. Ipak uveče može da bude svežije, te bi trebalo da pripremite i odgovarajuću garderobu.

S obzirom na to da je u pitanju islamska zemlja, turisti su u obavezi da poštuju pravila oblačenja i ponašanja. Sunčanje u toplesu je zabranjeno na svim plažama i kažnjivo, a žene bi trebalo da nose duže suknje ili poantalone, te da imaju propisno pokriven gornji deo tela kada se nalaze van plaže.

Zanzibar

Zanzibar / pixabay.com

Ukoliko na Zanzibar putuje bračni par ili momak i devojka, dozvoljeno im je da se na javnim mestima drže za ruke, ali ništa više od toga.

Konzumiranje alkohola jeste dozvoljeno, ali samo u specijalizovanim restoranima. Nikako na plažama ili javnim mestima. 

Uzevši u obzir da je ova zemlja poznata po komarcima, koj iprenose malariju, to je neophodno da ponesete i lekove protiv malarije, ali i da primite sve vakcine koje su propisane. Iz turističke agencije, preko koje odlučite da puitujete će vas uputiti na nadležne institucije, a u Beogradu je to Institut za Javno zdravlje Batut.

Tamo ćete dobiti sve potrebne informacije i preporuke, te se pdorazumeva da ćete biti vaksinisani protiv određenih tropskih bolesti. Vakcine koje treba da primite se plaćaju i upisuju se u poseban dokument, koji bi trebalo da imate uz sebe kada krenete na put.

Zanzibar

Zanzibar / pixabay.com

Neophodno je da pripremite preporučene lekove protiv malarije, ali i dijareje, te je svakako dobro i da ponesete najpre neko jače sredstvo protiv komaraca, a zatim i uobičajene lekove i preprate. Valjalo bi svakako da uz sebe imate i kremu za sunčanje sa adekvatnim zaštitnim faktorom, zatim sredstvo za dezinfekciju rana, kao i lek protiv temperature, te ostale lekove koje inače nosite na putovanje.

Jedino ako se dobro pripremite, možete i da se opustite tokom odmora na Zanzibaru. Ne dozvolite da vam zbog jednog propusta propadne čitav odmor i uživanje na ovom prelepom ostrvu!

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA