• 11

Da li je iko ikada letovao u Sloveniji i gde?

Priznajte da nikada niste čuli da neko letuje u Sloveniji

  • 11
Portorož

Portorož / pixabay.com

Zemlja fokusirana na banjski turizam, Slovenija ipak nije toliko atraktivna za letnji odmor kao na primer susedna Hrvatska ili Italija. Iako ima izlaz na Jadransko more, može se pohvaliti sa tek par letovališta.

Svakako su najznačajnija Kopar, Portorož i Piran.

Ipak, mnogi koji biraju Sloveniju za letovanje, neretko ne budu oduševljeni, a primarno zbog činjenice da zbog položaja, more zna da bude hladnije čak i u avgustu. Takođe, treba dodati i podatak da je slovenačko primorje, generalno gledano, poznato po prilično lošim plažama. Naravno da ima izuzetaka, ali je u globalu tako, pa se upravo zato mnogi naši turisti odlučuju da posete neke od primorskih mesta samo u vidu vikend putovanja.

Portorož – slovenački Las Vegas

Smešten u Piranskom zalivu, Portorož definitivno važi za jedno od najposećenijih letovališta u ovoj zemlji.

Baš zbog prisustva velikog broja hotela i kazina, često se karakteriše kao slovenački Las Vegas. Izuzetno je zanimljiv kako u toku leta, tako isto i zimi, jer mnogi hoteli u Portorožu imaju i zatvorene bazene. U pojedinima su ti bazeni napunjeni slanom vodom, što je posebna atrakcija za sve goste.

Međutim, kao i u svim letovalištima na slovenačkom primorju, tako i u Portorožu nećete naći baš lepe plaže. Većina ih je prekrivena kamenjem, a i ulaz u vodu je prilično nezgodan. Praktično, imate mogućnost ili da koristite stepenice i uskočite u vodu ili da gazite preko ne tako sitnog kamenja, što u svakom slučaju nisu primamljive varijante. U tom smislu bi valjalo da koristite patike, kako ne biste imali problem prilikom ulaska.

Portorož je pre mesto u kome ćete se odlično provesti, jer ima vrlo bogat noćni život.

Nemojte se izennaditi ako u jednom od najpoznatijih restorana u ovom gradiću, u kome je ranije bilo potrebno izvršiti rezervaciju, jer je izuzetno dobro posećen u jeku sezone, čujete i srpski jezik. Neretko se događa da u toku letnje sezone roštilj masjtori budu, ko drugi nego Leskovčani.

Piran – grad pod zaštitom države

Portorož

Portorož / pixabay.com

Kada krenete šetalištem uz obalu, nakon oko pola sata laganog hoda, stići ćete u Piran. Gradić izuzetne lepote, koji će vas opčiniti čim ga ugledate.

Posebno su atraktivne građevine u starom gradskom jezgru, koje moraju zadržati iste karakteristike, jer se nalaze pod zaštitom države.

Lako se može dogoditi da dok posmatrate trg u Piranu pomislite da ste u nekom italijanskom gradiću.

Iako možda nećete imati priliku da uživate u plažama, u Piranu možete videti i jedinstveni Muzej školjki, a ne propustite da posetite i Pomorski muzej.

Kopar – jedini slovenački lučki grad

Kako je od italijsnakog Trsta udaljen tek oko 20 kilometara, to mnogi turisti biraju Kopar baš zbog toga.

U njemu se nalazi i hotel, koji je poznat po brojnim unutrašnjim i spoljnim bazenima, pa je u tom smislu i zanimljiv turistima.

Kao i u Piranu, tako i ovde postoji odlično očuvano staro gradsko jezgro, koje vredi posetiti.

Video: Jedna od najlepših plaža u Grčkoj nalazi se na Kritu

(A.B./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • violeta

    Letovala sam u Skofja Loki i Logarskoj dolini, na Kranjskoj Gori ! I to vise puta . Veoma je lepo, narocito za one koji pesace, vole prirodu. Ljubazni su, uredni, vredni. Ali, LJubno ob Savinji kod Celja je mnogo puta bilo nasa destinacija. .

  • Crni RS

    Ljetovao vec daleke 87 godine u Piranu veceri provodio u densing baru u Portorozu pa se slucajno zatekao i za Portorozku noc, to je kao neka gradska festa. Za mene nesto nestvarno posle ljetovanja u Crnoj Gori. Portoroz je izgledao tada kao Amerika za Crnogorsko primorje.

  • Mirka

    Da, letovali smo pored Pirana, pre nekoliko godina i nakon 7 dana otišli do Bleda na 5 dana. Idealna kombinacija. Uredno, čisto, kvalitetno. More je bilo toplije nego na crnogorskom primorju sa mnogo većim stepenom saliniteta, što se osećalo u vazduhu. Rado bih to ponovila ali je za nas tamo dosta skupo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima