Turisti u strahu: Želeli su odmor i razonodu, a ostali su zaglavljeni na rajskom ostrvu Indonezije

Ulice i plaže na ovom prelepom ostrvu su sada bez turista. Vodeni topovi se koriste za redovnu dezinfekciju ulica, a Vlada Indonezije je svim stranim turistima zabranila ulazak u zemlju...

  • 0
Bali Foto: Pixabay

Jedna od zemalja koja u ovom trenutku beleži najvišu stopu smrtnosti usled nedavno proglašene pandemije korona virusa je i Indonezija. Na osnovu otkrivenih slučajeva, stopa smrtnosti je blizu 9%. Iako su sve propisane mere uvedene na vreme, zemlja beleži značajan broj zaraženih i smrtnih slučajeva. Zabeleženo je manje od 2 hiljade zaraženih. Od toga je njih 134 potpuno oporavljeno, a 181 je preminulo.

Kao jedna od popularnih destinacija u Indoneziji, ostrvo Bali je za sada, donekle, zaštićeno od korona virusa.

Bali Foto: Pixabay/VisionPic.net

Trenutno stanje na Baliju

Ulice i plaže na ovom prelepom ostrvu su sada bez turista. Vodeni topovi se koriste za redovnu dezinfekciju ulica, a Vlada Indonezije je svim stranim turistima zabranila ulazak u zemlju.

Zvanično je proglašena vanredna situacija u zdravstvu i nadežni su uveli značajna društvena ograničenja, kako bi zemlja na što bolji način prošla kroz pandemiju korona virusa. Uprkos brzoj reakciji, predsednik zemlje je naišao na kritike, budući da je pre bio fokusiran na ekonomski aspekt, te da nije imao „odlučan pristup“.

Zahvaljujući proglašenju vanrednog stanja, dozvoljeno je i stavljanje u karantin čitavih regiona Indonezije po potrebi. A to znači da će i ostrvo Bali, ukoliko se to bude smatralo potrebnim, biti stavljeno u karantin.

Ko god ne bude poštovao mere koje podrazumevaju obavezno socijalno distanciranje, biće osuđen na 4 do 5 meseci zatvora.

Šta je sa turistima „zaglavljenim“ na Baliju?

Iako se moglo pročitati da je moguće uvođenje zabrane letova, izgleda da to nije uticalo na mnoge turiste, koji su odlučili da se upoznaju sa lepotama ovog indonežanskog ostrva.

Bali Foto: Pixabay

Nekoliko hiljada britanskih državljana je krajem marta ostalo na Baliju, jer su letovi otkazani. Da li će Vlada Velike Britanije preduzeti nešto da vrati svoje državljane ili ne, još uvek se ne zna. Izvesno je samo da su i britanski i indijski i svi ostali turisti koji su, silom prilika ostali „zaglavljeni“ na Baliju u strahu. Najpre zato što se zna da nivo medicinske nege i zaštite na ovom ostrvu nije na naročito visokom nivou, a zatim i zato što im ponestaje finansijskih sredstava. Prosto, mnogi od njih nisu planirali da će se toliko dugo zadržati, te nemaju dovoljno novca.

Mnogi od njih su se snašli za smeštaj, zajedno sa ostalim sugrađanima, ali je pitanje do kada će imati novca da plaćaju taj smeštaj. Sa opravdanim razlogom se pitaju šta će se desiti ukoliko budu morali da se samoizoluju, a trenutno borave u iznajmljenim apartmanima i hotelskim sobama sa još dosta svojih sugrađana?

Bali Foto: Pixabay/Keulefm

Nadležni na Baliju čine sve što mogu. Zato su omogućili online produženje kratkoročnih viza. Prema podacima Generalne direkcije za imigraciju, na Baliju je ostalo 3.500 stranih državljana i svima njima je Agencija za imigraciju po hitnom postupku odobrila dozvole boravka.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA