≫ 

Letovanje na Krimu? Nemojte posle da bude da vam nismo rekli

Postoji razlog zašto strani turisti izbegavaju ovo poluostrvo

  • 1
Krim Krim / pixabay.com

Nekada omiljeno letovalište Rusa i Ukrajinaca koji su živeli na području Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika, danas je na svetskoj političkoj sceni poznato po osporavanju.

Sve do početka 2014. godine je područje današnje Republike Krim bilo u sastavu Ukrajine. Nakon sprovedenog referenduma se nalazi u sastavu Rusije, mada su i dalje prisutna sporenja, budući da Ukrajina zvanično ne priznaje ovu republiku i smatra je delom svoje teritorije.

Ali sve to ipak ne utiče u tolikoj meri na turizam u brojnim crnomorskim letovalištima na ovom poluostrvu.

Poluostrvo Krim

Ukupna površina poluostrva je oko 26.000 km², a na njemu živi nešto manje od 2,3 miliona stanovnika. Od ukuprnog broja stanovnika čak oko 65% njih su Rusi, dok nešto manje od 30% ukupnog broja stanovnika Krima čine Ukrajinci, a tu su i Jermeni, Tatari i Belorusi, te drugi manjinski narodi.

Najčešće se govori ruski, a odmah zatim krimskotatarski i ukrajinski.

Krim Krim / pixabay.com

Zahvaljujuči odličnoj klimi, sezona na Krimu traje u većem delu godine, ali obično do septembra. Temperatura u toku leta je oko 30 stepeni, a zimi ne bude ispod -4. U većem delu poluostrva vlada kontinentalna klima. Samo na krajnjem jugu je prisutna suptropska.

Glavni grad je Simferopolj, a luke se nalaze u Sevastopolju i u gradovima Feodosija i Jevpatorija.

Zvanična valuta je ruska rublja.

Letovanje na Krimu

Vrlo mali broj turista iz naše zemlje se odlučuje da letuje na Krimu. Razloga ima mnoštvo, a kao osnovni se navode cene najpre putovanja, a zatim i smeštaja.

Ipak, oni malobrojni koji imaju tu sreću da se otisnu put ovog poluostrva smatraju da mnoga letovališta baš i nisu nešto. Tačnije, da je prisutna velika gužva u toku sezone, ali i da Crno more ne može da se poredi sa Jadranskim ili Egejskim, na primer.

Troškovi su, možda i najbitnija stavka i razlog zbog koga se retko koji turista iz naše zemlje odlučuje da letuje na Krimu. Nisu u pitanju samo cene smeštaja, već i prevoza. Do Krima se stiže preko Moskve ili Sankt Peterburga, budući da je aerodrom na ovom poluostrvu uglavnom korišćen od strane ruskih avio kompanija.

Jalta je svakako najpoznatija destinacija na poluostrvu. A zanimljiva su i letovališta Saki, Livadia, Alušta, Jevpatorija, Gurzuf i druga.

Koliko košta letovanje na Krimu?

Krim Krim / pixabay.com

Cena povratne karte Beograd – Moskva – Jalta, sredinom juna meseca iznosi od oko 47 do oko 53 hiljade dinara po osobi. Cene karata za povratni let po osobi se kreću u rasponu od oko 46 do oko 50 hiljada dinara.

Ono što će vas sigurno „oduševiti“ jesu cene smeštaja. Tako je na primer u krimskom letovalištu Jalta, sredinom juna meseca za 2 osobe potrebno za smeštaj u hotelu sa 4 zvezdice izdvojiti d oko 1.600 do oko 3 hiljade evra. Pojedini hoteli podrazumevaju uslugu noćenja sa doručkom, a pojedini uslugu all inclusive.

Naravno da ima i hotela, koji nude povoljnije cene. Pa je tako u jednom od brojnih takvih hotela u Jalti potrebno izdvojiti u istom periodu, takođe za sve osobe od oko 400 evra. U cenu je uključen i doručak, a smeštaj je sasvim pristojan.

Na kraju je jasno zbog čega se procentualno vrlo mali broj srpskih turista odlučuje da odmara u nekom od krimskih letovališta.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mili

    17. april 2020 | 11:49

    Kad gde mogu da uplatim ? Stvarno fenomenalno da se odmorimo od karantina?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA